Vorbiţi cu un prieten despre un film văzut recent, dar nu vă amintiţi numele actorului. Mergeţi în altă cameră să luaţi ceva, dar uitaţi de ce v-aţi dus, Nu ştiţi niciodată unde vă sunt cheile. Şi începeţi să vă faceți griji: sunt pierderi normale de memorie sau semnele precoce ale bolii Alzheimer sau unei alte forme de demență?
"Pentru că s-a acordat prea multă atenţie îmbătrânirii generaţiei baby boomer, cred că şi Alzheimer a captat atenţia, făcându-i pe mulţi să creadă că au această boală , spune dr. Suzanne Salamon, şef adjunct al diviziei de gerontologie la Beth Israel Deaconess Medical Center şi profesor asistent la Harvard Medical School, relatează health.harvard.edu.
Se pare că, în prezent, tot mai mulți oameni sunt diagnosticați cu boala Alzheimer, însă, de fapt, riscul de a face această boală nu s-a schimbat. Mai degrabă, speranţa de viaţă a crescut. Tot mai mulţi oameni ajung la vârsta când este mai probabil să apară această afecțiune. Boala Alzheimer continuă să afecteze aproximativ una din 10 persoane de peste 65 de ani, potrivit Asociației Alzheimer.
Deci, când trebuie să vă îngrijorați de golurile de memorie și ce ar trebui să faceți dacă observați schimbări la dvs sau la o persoană apropiată?
Semne şi simptome
Vestea bună este că, dacă întâmpinați pierderi de memorie, cum ar fi cele descrise mai sus, nu este ceva de care trebuie să vă îngrijoraţi. "Situaţiile care nu sugerează de obicei boala Alzheimer sunt cele de care majoritatea oamenilor sunt îngrijoraţi, cum ar fi uitarea numelor sau intrarea într-o cameră şi uitând de ce sunteți acolo", spune dr. Salamon.
De cele mai multe ori semnele precoce ale bolii Alzheimer și alte forme de demență sunt de obicei observate mai întâi de membrii familiei sau de prieteni, şi nu de persoana care suferă goluri de memorie. Modificările sunt subtile, cum ar fi tendința crescândă de a repeta aceleași lucruri mereu. "Dacă este vorba despre un comportament nou, trebuie să-i acorzi atenție", spune dr. Salamon.
În stadiile incipiente ale bolii Alzheimer, puteți observa schimbări în capacitatea unei persoane apropiate de a se comporta în viața de zi cu zi. El sau ea poate uita de întâlniri sau se poate pierde atunci când merge în locuri familiare sau încetează brusc plata facturilor. Sau o persoană care a făcut întotdeauna rezervări pentru vacanță ar putea avea brusc dificultăți în îndeplinirea acestei sarcini.
Când e nevoie de ajutor de specialitate
Dacă observați căderi zi de zi, precum cele descrise mai sus, la o persoană din familie sau la un prieten, ar fi bine ca problema să fie investigată mai departe de un medic. Oamenii intră în mod obișnuit în două tabere atunci când se confruntă cu probleme de memorie. "Unii oameni sunt îngrijorați și doresc să fie testați. Ei sunt îngrijorați și vor doar să știe", spune dr. Salamon. Pentru alții, reacția este opusă. "Ei vor să evite categoric să fie testaţi pentru că nu doresc să fie etichetaţi", spune ea.
Dacă persoana se opune şi nu vrea să primească ajutor sau vă temeți de o reacție furioasă din partea sa, o soluţie ar fi să vă adresaţi medicului care îl îngrijeşte şi să-i spuneţi observațiile dumneavoastră. Legislația medicală privind confidențialitatea interzice medicului să împărtășească informații despre pacient, dar nu există nimic care să vă împiedice să faceți schimb de informații cu medicul, spune dr. Salamon.