Variola maimuțelor: în New York, cozile pentru vaccinare sunt din ce în ce mai lungi

18 Iul 2022
Variola maimuțelor: în New York, cozile pentru vaccinare sunt din ce în ce mai lungi

Orașul New York a văzut o creștere a infecțiilor cu variola maimuțelor săptămâna trecută, cu 461 de cazuri raportate de când boala a apărut pentru prima dată în Statele Unite, în mai, scrie LeParisien

Într-o săptămână numărul cazurilor de contaminare cu variola a maimuțelor a crescut de la 223 la 461 în New York. Chiar dacă aceste cifre trebuie să fie puse în raport cu cele opt milioane de locuitori ai orașului, tot mai mulți locuitori caută să fie vaccinați, New Yorkul fiind epicentrul acestei boli virale în Statele Unite.

Cu un aer de deja vu în timpul focarului de Covid, s-au deschis centre de vaccinare ca cel din gimnaziul unui liceu din Brooklyn. Afară se formează cozi lungi. Majoritatea sunt bărbați între douăzeci și patruzeci de ani, dornici să-i protejeze pe cei din jur și să evite variola maimuțelor.

Chestionați de AFP, acești candidați la vaccinare explică că este greu să obții o programare pe site-ul dedicat al orașului, căruia îi lipsesc dozele. La sfârșitul săptămânii trecute, cele 9.200 de programari au fost eliberate și au dispărut în șapte minute, iar cu trei zile mai devreme traficul a fost atât de mare încât a copleșit site-ul făcându-l inaccesibil.

„Avem nevoie de zeci de mii de doze”

Megalopola de pe coasta de est americană are 21.500 de doze de vaccinuri deja injectate sau programări făcute și speră să poată accelera cu promisiunea a peste 30.000 de vaccinuri pentru întreg statul New York. „Avem nevoie de zeci de mii de doze”, a insistat duminică comisarul municipal pentru sănătate, Ashwin Vasan.

„Este frustrant, mai ales că, cu Covid, ai fi crezut că va exista un proces mai structurat pentru lansarea vaccinurilor, dar chiar nu a existat un proces”, spune Aidan Baglivo, un analist de 23 de ani de date, pentru care cei mai bine conectați la rețelele sociale sunt privilegiați.

Oricine poate face variola maimuță, care se răspândește prin contact strâns, dar vaccinul Jynneos este în prezent limitat la bărbații care fac sex cu bărbați, în marea majoritate a cazurilor. Acest lucru este suficient pentru a alimenta temerile că comunitatea LGBTQ, numeroasă în New York, va fi și mai mult stigmatizată și că virusul va deveni „o boală gay” în mintea oamenilor.

Variola maimuță de obicei se vindecă de la sine, dar se caracterizează prin erupții cutanate (care pot apărea pe organele genitale sau în gură) și poate fi însoțită de accese de febră, dureri în gât și uneori dureri severe.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră