Republica Democrată Congo a raportat „mai mult de 13.000 de cazuri suspecte” de variolă a maimuței în acest an și peste 600 de persoane au murit, scrie Le Monde
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a exprimat, vineri, 15 decembrie, îngrijorarea cu privire la riscurile de răspândire internațională a epidemiei de variola a maimuței, numită și mpox, care se extinde în Republica Democratică Congo (RDC) și a cărei transmitere sexuală se accelerează.
„Suntem îngrijorați că există transmisie internațională” din Congo, a spus Dr Rosamund Lewis, specialist mpox la OMS, în timpul unui briefing de presă la Geneva. „Epidemia se răspândește rapid în țară”. Congo a raportat anul acesta „peste 13.000 de cazuri suspecte”, iar printre acestea „de peste două ori numărul cazurilor raportate în anii precedenți” a anunțat ea.
OMS declanșase deja alerta la sfârșitul lunii noiembrie cu privire la această epidemie din Congo, purtată de varianta 1 a virusului, și anunțase trimiterea unei misiuni de evaluare. „Tabloul demografic din zonele nou infectate este așadar îngrijorător, deoarece este prima dată când vedem că virusul mpox afectează mai multe femei decât bărbați” , a raportat Dr Lewis.
Au fost observate focare ale variantei mpox 2b, începând din mai 2022, în Europa și Statele Unite, în afara celor zece țări din Africa centrală și de vest în care boala este de mult endemică, împingând OMS să declare nivelul maxim de alertă pe 23 iulie, 2022.
Pe 11 mai, OMS a ridicat alerta, dar a cerut continuarea vigilenței. Epidemia s-a răspândit în primul rând prin relațiile sexuale între bărbați. Din mai 2022, au fost raportate peste 92.000 de cazuri în 117 țări, potrivit OMS.
Transmiterea sexuală
Recent, cazurile notificate la OMS au început să crească din nou, de la aproximativ o sută pe lună din iunie până în august la „mai mult de 1.000 pe lună” astăzi, a spus Dr Lewis, raportând focare de cazuri în Asia, în special în Japonia, în Vietnam, China și Indonezia. Cambodgia a raportat primul caz săptămâna aceasta. Dr Lewis a anunțat că organizația a fost informată cu privire la un focar suspect pe o navă de croazieră care a navigat în Asia de Sud -Est, dar nu are informații.
Epidemia actuală din Congo îngrijorează OMS, deoarece se răspândește în zone considerate anterior ferite de mpox, inclusiv Kinshasa, Lualaba și Kivu de Sud. Și pentru că este pentru prima dată când s-a observat transmiterea sexuală în rândul pacienților cu varianta 1, a amintit Dr Lewis. OMS este îngrijorată și de nivelul de pericol al variantei (numită și „cladă” de către OMS) care circulă în Congp.
„Ceea ce ne preocupă în cazul cladei 1 este că are un nivel mai mare de severitate, un nivel mai mare de mortalitate”, a spus Maria Van Kerkhove, director interimar al pandemiei. pregătire la OMS, în timpul unei alte conferințe de presă la sediul organizației.