Vaccinuri Covid19: 3,6 milioane de doze aruncate în Franța, 1,1 milioane în Danemarca... De ce trebuie aruncate atâtea doze?

06 Mai 2022
Vaccinuri Covid19: 3,6 milioane de doze aruncate în Franța, 1,1 milioane în Danemarca... De ce trebuie aruncate atâtea doze?

Potrivit informațiilor Le Parisien, 3,6 milioane de doze de AstraZeneca primite de Franța au expirat în mai și vor fi aruncate deoarece nu au putut fi livrate în țările sărace. Reversul medaliei pentru succesul campaniilor de vaccinare sau risipă care ar fi putut fi evitată?

Multe țări occidentale se trezesc cu stocuri neutilizate de vaccinuri Covid-19, care ajung să fie aruncate. Danemarca a anunțat luni că va arunca la gunoi „în săptămânile următoare” 1,1 milioane de doze de Moderna, a cărei termen de expirare a expirat și nu a fost posibil să se dea țărilor sărace. „Danemarca a urmat o strategie de cumpărare a tuturor vaccinurilor posibile pentru a se asigura că populația daneză poate fi vaccinată”, spune Statens Serum Institut (SSI) în declarația sa. Aproximativ 90% dintre rezidenții eligibili sunt imuni la aceasta, ca în majoritatea statelor vest-europene.

În consecință, „ca majoritatea altor țări”, Danemarca se trezește cu stocuri fără să știe ce să facă cu ele. Potrivit unui raport realizat de compania de analiză a datelor de sănătate Airfinity și transmis de Le Monde, cel puțin 240 de milioane de doze de vaccinuri anti-Covid stocate de țările bogate și-au depășit data de expirare. Pentru Franța, Direcția Generală a Sănătății (DGS) indică că 3,6 milioane de doze de AstraZeneca expiră în mai și vor fi aruncate. Ele se adaugă celor 218.000 de doze „AZ” deja distruse la sfârșitul lunii martie.

Stocuri disponibile în Africa

Cu toate acestea, alte state au încă o acoperire de vaccinare foarte scăzută și ar putea primi în mod legitim aceste doze înainte de a expira. Inițial, perioada de utilizare înainte de expirare a fost de șase luni pentru vaccinul de la AstraZeneca și pentru cel de la Pfizer-BioNtech și de șapte luni pentru cel de la Moderna. Producătorii celor două vaccinuri cu ARN mesager au cerut (și au obținut) o prelungire a acestei perioade, majorată la nouă luni pentru Pfizer-BioNTech ca și pentru Moderna. Cu excepția faptului că și în țările în general subdezvoltate, problema nu mai ține de stocuri.

„Sunt vaccinuri disponibile? Da, și sunt multe! Situația s-a schimbat”, a declarat Yap Boum, reprezentant în Africa al Epicenter, filiala de cercetare a Medicilor fără Frontiere (MSF), din Yaoundé (Camerun). De acum încolo, dificultatea se referă în primul rând la aspectele logistice ale „ultimului kilometru” pentru a ajunge la populații și la reticența de a fi vaccinat. „Fiecare african are în buzunar un epidemiolog. El vede că sunt mult mai puține cazuri, mult mai puține decese... Și asta nu îl încurajează să se vaccineze”, dezvoltă acest expert, el însuși epidemiolog.

„Având în vedere scăderea cererii și lipsa dorinței de a se vaccina în țările în curs de dezvoltare, a fost dificil pentru Danemarca și alte țări din Uniunea Europeană să găsească țări care să primească dozele în exces.”, notează Statens Serum Institut, precizând că 9,3 milioane de doze de vaccinuri au fost administrate în 20 de țări diferite de la începutul pandemiei. „Marea majoritate” a acestor livrări au trecut prin sistemul Covax. Dar a fost nevoie de timp pentru a-și atinge obiectivele. „Ceea ce este deosebit de scandalos este să nu fi returnat vaccinurile tuturor țărilor prin Covax de la început, când a fost o cerere mare”, a spus economistul în sănătate Nathalie Coutinet.

Riscuri „asumate”

Acest bilanţ este de aşteptat să crească în continuare, deoarece sunt disponibile multe stocuri. Franța a primit aproximativ 19 milioane de doze de vaccin (în mare parte de la Pfizer/BioNTech) în martie, apoi 13 milioane în aprilie. Cu toate acestea, nu toate sunt folosite, departe de asta. Doar două milioane de injecții, marea majoritate pentru booster, au fost efectuate în martie și aprilie împreună.
„A fost o panică din partea guvernelor care au comandat în exces vaccinuri pentru a fi siguri că au suficiente, dar în apărarea lor a fost foarte complicat să estimeze numărul precis de doze necesare”, judecătorul Nathalie Coutinet. Sarcina a fost cu atât mai complicată de modificările ratei de utilizare a vaccinurilor de-a lungul timpului. AstraZeneca și Janssen au fost foarte repede rezervate celor peste 65 de ani și apoi în mare măsură evitate, iar Moderna a fost apoi interzisă celor sub 30 de ani.

„Riscurile de expirare și, în cele din urmă, de pierdere a dozelor sunt inerente constituirii și menținerii unui stoc strategic” de 50 de milioane de doze de vaccinuri „în eventualitatea unei reveniri epidemice”, indică Direcția Generală de Sănătate din Franta. Dar aceste riscuri sunt „asumate pentru a proteja viețile concetățenilor noștri”,

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră