Proiectul legii vaccinării, care va fi trimis, în curând, la Ministerul Sănătăţii spre dezbatere publică, prevede unele sancţiuni în cazul părinţilor şi personalului medical, care limitează accesul copiilor la vaccinare. În cadrul workshop-ul „Îmbunătăţirea comunicării dedicate programelor de imunizări şi sănătăţii publice, organizat de Societatea Română de Microbiologie şi Asociaţia Jurnaliştilor din Domeniul Medical, prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, spune că scopul acestui proiect nu este de a sancţiona, ci de a încuraja vaccinarea. „Se discută despre sancţiunile în privinţa părinţilor care refuză sistematic vaccinarea sau accesul copiilor la vaccin. Sunt şi părinţi din mediul rural, persoane sărace, dar şi părinţi din mediul urban, cu un nivel de educaţie, care refuză să-şi vaccineze copiii. Adică, extremele...Dar, în mod special, ne preocupă atitudinea personalului medical care este obligat să încurajeze vaccinarea, iar cei care se manifestă făţiş împotriva vaccinării, ne punem problema, împreună cu colegiile medicilor, ordinul asistenţilor medicali, să discutăm despre exercitarea dreptului de liberă practică a acestora”.
La nivel judeţean şi naţional, vor exista nişte comisii tehnice care vor judeca fiecare caz în parte, vor oferi informaţii părinţilor şi vor decide în privinţa sancţiunilor”, explică prof. dr. Rafila
Proiectul legii vaccinării prevede ca, la nivel judeţean şi naţional, să existe comisii tehnice, care vor judeca fiecare caz în parte, vor oferi informaţii părinţilor şi vor decide în privinţa sancţiunilor.Dr Valeria Herdea,medic primar de medicină generală consideră că „acei medici care nu susţin prevenţia ca principal mijloc de protejare a sănătăţii, care nu recomandă şi chiar sunt împotriva vaccinării că ar trebui să urmeze nişte cursuri care să le actualizeze cunoştinţele. Şi, dacă persistă în această atitudine, cred că ar trebui să se discute la nivelul colegiul medicilor”.
Judeţele sărace
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă o acoperire vaccinală de peste 95% pentru scăderea riscului de epidemii. Cu toate acestea, țara noastră înregistrează sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin. „În anumite județe (în special cele „sărace”) sunt procente îngrijorătoare de 68%, 72%, în medie este cam pe la 90%, 88% pe anumite vaccinuri, la cele care sunt administrate la naștere sau în prima parte a copilăriei acoperirea este mai bună, în schimb, în privința celor administrate mai târziu am constatat o scădere", avertizează dr Victor Olsavszky, reprezentantul OMS în România.