“Persoanele care consumă regulat usturoi beneficiază de o protecţie puternică şi consistentă”, spune dr. Lenore Arab, profesor de epidemiologie şi nutriţie la UNC-CH. “Nu contează dacă cei care mănâncă usturoi sunt din China sau SUA, efectul este acelaşi”, a adăugat aceasta.
Cercetătorii de la UNC-CH nu au putut demonstra existenţa unor efecte similare în cazul consumului de suplimente pe bază de usturoi şi nu pot spune de ce, a susţinut Leonore Arab. Studiul va apărea în luna octombrie în American Journal of Clinical Nutrition, o publicaţie profesională.
Studiul este o meta-analiză, o combinaţie matematică a numeroase alte studii, menit să ofere o imagine clară pe teme precum cancerul şi bolile cardiace. Echipa de cercetători a revăzut 300 de lucrări legate de diete şi cancer şi apoi au combinat şi analizat datele a 22 dintre ele, considerate cele mai bune şi cele mai relevante din lume despre usturoi.
“Am analizat date despre usturoi si din trecut şi credem că ceea ce am descoperit este foarte consistent”, a declarat Leonore Arab. Au fost folosite date din studii variate realizate în Argentina, China, Elveţia, Olanda şi alte ţări.
Cercetări anterioare au arătat că un compus din usturoi, numit allium, protejează parţial animalele împotriva cancerului, iar unii oameni de ştiinţă cred că acesta are acelaşi efect şi în cazul oamenilor, a mai spus ea.
“După verificarea mai multor factori de risc, efectul protector a fost confirmat”, a explicat Arab. “Nu avem suficiente date pentru a putea spune dacă şi în alte forme de cancer consumul de usturoi are aceleaşi efecte", a adăugat ea.