Restabiliți legătura cu farfuria dvs., savurați-o cu privirea, miroșiți aromele înainte de a gusta. Dar, de asemenea, stați în jurul unei mese, reînvățați cum să vă împărțiți masa cu ceilalți, variați mâncarea. Aceste ritualuri sunt subminate de programele noastre supraîncărcate și de omniprezența ecranelor. Descifrarea unor boli contemporane legate de alimentație și rețete pentru a găsi armonie, sunt câteva dintre răspunsurile medicului endocrinolog și nutriționist, Paule Nathan, autoarea cartii Dă sens alimentației sale pentru a da sens vieții, pentru MadameFigaro.
- MadamFigaro - Printre schimbările notabile ale obiceiurilor noastre alimentare, deplângeți dispariția pauzei de masă.
Paule Nathan.- Mecanismul vieții este un echilibru între tensiune și relaxare, zi și noapte, inspirație și expirație. Fie fizică sau intelectuală, activitatea noastră profesională necesită un angajament din partea întregului organism. Apoi, îl "restaurăm" ca și cum am restaura un tablou. Adică îi aducem elementele de care are nevoie și pe care le-a folosit în orele dedicate muncii. Toți sportivii știu că rația de recuperare este foarte importantă. Munca de acasă favorizează masa în fața computerului. Rămânem stresați fără să ne relaxăm. Înghițim, nu gustăm. Permeabilitatea intestinală crește, impiedicând sațietatea. Alimentele semi-procesate provoacă balonare, tulburări digestive, disconfort și frustrare.
- Vorbiți despre o cale de urmat, inclusiv mental, pentru a ne îmbunătăți confortul digestiv.
Orientalii au vorbit despre colon ca fiind „oglinda sufletului”. Stresul și lipsa de activitate contribuie major la problemele abdominale. Confruntarea noastră cu o lume care provoacă anxietate ne încurajează să transpunem ceea ce trăim în alimentația noastră. Trebuie să evităm să punem simple supărări la nivelul de mare necaz, să fim puțin mai ecologici cu noi înșine, să nu ne mai aglomerăm mesele cu emoții negative. Avem tendința de a ridica bariere cu frica de mâncare, așa cum facem ziduri cu alte țări. Astfel e moda „fără”. Fără gluten, fără lactate, fără lactoza. Cu toate aceste „fără”, armonia sistemului digestiv este pusă în pericol.
- Cu toate acestea, există alergii alimentare reale.
Este rar. Aș vorbi mai degrabă de intoleranțe. Este adevărat că dacă mănânci pizza, placinte, paste cu unt etc., corpul tău este copleșit de grâu. Deci gluten de grau, posibil iritant pentru sistemul digestiv. Mai ales că metodele de agricultură intensivă l-au transformat pentru a fi mai rezistent. Adăugarea excesului de grâu plus stres plus alimente nemestecate (pentru că sunt înghițite prea repede și, prin urmare, nu sunt predigerate) echivalează cu o bombă a intoleranței. Trebuie să revenim la mai multă varietate în dietele noastre, inclusiv în cadrul aceleiași categorii de alimente. Variați cu orez, paste sau quinoa pentru a evita omniprezența grâului. Deja, acum patruzeci de ani, șeful meu a spus: „Puțin din tot, din puțin suficient.”
- Insistați asupra importanței de a mesteca bine.
Este important să mănânci încet pentru a ajunge la sațietate. Recomand să mesteci bine pentru a reduce mâncarea la o pasta și pentru a îmbiba alimentele cu salivă. Orientalii spuneau „bea ce mănânci”. Saliva este esențială pentru reînnoirea epiteliului digestiv. Membrana foarte subtire care ne acopera tubul digestiv, permite absorbtia lipidelor, carbohidratilor, proteinelor, vitaminelor si mineralelor. Acesta este covorașul nostru de interior. Se reînnoiește la fiecare șase sau șapte zile datorită hormonului de creștere conținut în salivă.
- Prin urmare, trebuie evitată „masa pe canapea”?
A sta pe canapea nu este o poziție bună pentru a mânca . Avem tendința să înghițim fără să ne uităm. Nu numai că nu apare saliva, dar nu se acordă atenție farfuriei. Corectez regulat poziția pacienților mei care sunt aplecați pe ei înșiși, cu ochii înșurubați pe mobil sau pe televizor. Îi învăț să se îndrepte să respire și să se deschidă către lume. Și știind să stăm la masă: stând pe marginea scaunului, picioarele îndoite sub șezut, mandibula noastră este așezată natural în jos. Savurăm prima mușcătura, ne uităm la farfurie, ne facem plăcere cu ceea ce mâncăm.
- De aici și importanța unei farfurii variate și colorate.
Să revenim mereu la dieta cretană. Contribuie la longevitate, protejează împotriva bolilor cardiovasculare și a cancerelor. Este o dietă simplă, naturală, colorată. Din momentul în care culorile sunt în farfurie, știm că conține vitaminele necesare, datorită fructelor și legumelor. Atenție însă la echilibrul dintre legume fierte și legume crude. Fibrele brute sunt uneori mai dure, prin urmare dificil de digerat și provoacă balonare. Gătitul permite un aport mai mare de fibre, înmuiat, fără ca folații care favorizează absorbția fierului să fie distruși. Unii oameni se îndoapă cu salată crezând că te face să slăbești. În nici un caz !
- Dacă salatele nu favorizează pierderea în greutate, pe de altă parte râsul participă ...
Prin insulină, hormoni, retenția de apă, stresul te îngrașă, așa cum am văzut. În schimb, orice relaxează te ajută să slăbești. Râsul este bun pentru ființele umane, pentru sănătatea lor, pentru moralul lor. În general, exercită un efect benefic asupra căilor respiratorii și a sistemului digestiv. Mobilizarea diafragmei agita intestinele, stimuleaza motilitatea intestinala, reduce constipatia, creste sucurile digestive si permite o digestie mai buna.
- Susțineți o „dietă conștientă ”...
Primiți masa cu bucurie și împărtășiți-o cu oamenii din jurul vostru, gândiți-vă la oamenii care au participat la cultura mâncării, la prepararea felului de mâncare. Puneți suflet în ceea ce mâncați. Atitudini simple, ele reflectă armonia noastră interioară.