Un robot cu inteligenţă artificială care ajută Direcția de Sănătate Publică Arad să facă anchete epidemiologice nu poate fi folosit la capacitate maximă, pentru că în România nu există legislația care să îi permită să funcționeze.
În doar 15 minute, Robotul „Florina” poate face munca a 20 de oamenii dintr-o zi întreagă, iar dacă i-ar fi mărită capacitatea ar putea face toate anchetele epidemiologice din țară.
Din cauza legislației, însă, robotul lucrează în paralel cu medicii și asistenții, care trebuie să îi apeleze pe pacienții deja sunați de robot pentru confirmarea discuției, relatează Radio România Actualități.
”În tot procesul de efectuare a unei anchete epidemiologice există niște tipare: cererea datelor, locație, contacţi, simptomatologie, loc de muncă. Sunt foarte mari consumatoare de timp. Am apelat la digitalizare, robotul nostru, pe care l-am denumit „Florina” după o colegă care s-a implicat în proiect, face în 5 minute și 300-400 de anchete epidemiologice. „Florina” lucrează și sâmbăta și duminica. „Florina” nu are concediu. „Florina” nu face mofturi. Dacă nu răspunde cineva ştie și revine. „Florina” are un sistem tabelar foarte bine pus la punct, ştie să vorbească frumos”, a declarat Horea Timiș, șeful DSP Arad.
De-a lungul pandemiei, instituția a fost nevoită, în perioadele în care numărul de cazurilor de Covid-19 a fost în creștere, să apeleze la voluntari (medici de familie, studenți la medicină) pentru a putea efectua anchetele epidemiologice în cel mai scurt timp de la confirmarea pacienților pozitivi la SARS-CoV-2. De aici a și venit ideea „creării” unui robot care folosește inteligența artificială și care poate suna în același timp zeci de persoane, notează și aradon.ro.