SFTS este un virus transmis prin mușcătura de căpușă. Totuși, Japonia a confirmat existența unui posibil prim caz de transmitere a virusului de la mamifer la om. O femeie a decedat după ce a fost mușcată de o pisică fără stăpân, transmite AFP.
Autoritățile din Japonia au confirmat, săptămâna această, un posibil prim caz de transmitere de la un mamifer la om a unui periculos virus numit SFTS, inițial având ca vector căpușele, după decesul, anul trecut, a unei femei mușcate de o pisică fără stăpân. Femeia avea 50 de ani și a decedat după zece zile de la momentul când ducea felina la un medic veterinar. Potrivit autorităților sanitare nipone, femeia a făcut sindromul febrei severe cu trombocitopenie (SFTS), fără să prezinte urme de mușcătură de căpușă pe corp.
Această infecție, identificată relativ recent în Asia (Japonia, China și Coreea de Sud), a fost diagnosticată, anul trecut, în cazul a aproximativ 60 de pacienți în arhipelagul nipon, cu o rata de deces de aproape 20%, potrivit Ministerului Sănătății din Japonia.
În prezent, nu este disponibil niciun tratament sau vaccin contra SFTS. Acesta este un sindrom care se manifestă prin febră foarte mare, vărsături și diaree, insuficiență multiplă de organe și tulburări de comportament.
Până acum, nu a fost raportat niciun caz de transmitere de la mamifer la om, a precizat, marți pentru AFP, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Japonia. Deocamdată, nu este confirmat că virusul provine de la pisică, dar este posibil să fie primul caz de acest tip, din lume. Cel mai bun mijloc de a reduce riscul de infecție este de a evita mușcăturile de căpușă, recomandă Ministerul Sănătății, care a cerut populației să-și întărească vigilența și să nu mângâie animale fără stăpân.