Cercetătorii francezi au obținut rezultate încurajatoare prin testarea unui noi tratament contra bacililor de tuberculoză multirezistenți la antibiotice.
Organizația Mondială a Sănătății a estimat că, în 2015, la nivel global, 10,4 milioane de personae s-au îmbolnăvit de tuberculoză. Această boală pulmonară gravă, provocată de bacilul Koch, cunoscut și sub numele de Mycobacterium tuberculosis, a dezvoltat o rezistență la antibiotice, fenomen din ce în ce mai frecvent.
Buletinul epidemiologic din 21 martie 2017 conține un raport consacrat acestui fenomen în Franța. Studiul fost efectuat, în 2015, pe un grup de 1.472 de cazuri înregistrate la Centrul național de referință a mycobacteriilor și rezistența acestora (CNR-MyRMA). Rezultatele indică faptul că aproximativ 9% dintre pacienții care au făcut tuberculoză pentru prima dată prezintă rezistență la cel puțin trei tratamente anti-tuberculoză de primă linie. Proporția depășește 25% când este vorba de bolnavi cu antecedente de tratament.
Rezistența Mycobacterium tuberculosis la tratamentele anti-tuberculoză este un fenomen mondial, care pune în pericol obiectivul OMS de eradicare a tuberculozei în lume până în 2035, subliniază profesorul Jerom Robert, cercetător la CNR-MyRMA și autor al raportului publicat în recentul Buletin epidemiologic, citat de Franceinfo.
Unele forme de tuberculoză, numite cu bacilli multirezistenți (TBMR), se caracterizează printr-o rezistență combinată la două antibiotice (izoniazidă și rifampicină) și privește aproximativ 500.000 de persoane din întreaga lume, anual.
Un nou tratament anti-tuberculoză, bedaquilina, a fost recent testat de cercetătorii francezi pe cohorte de bolnavi care prezintă bacilli multirezistenți. Analiza acestor cohorte a indicat, în general, un parcurs foarte satisfăcător, dacă ținem seama de gravitatea acestei patologii, a precizat prof. Jerom Robert în același document.