Înlocuiți șunca și untul cu ulei de măsline și somon pentru a trăi mai mult

10 Iul 2016 | scris de Magda Marincovici
Înlocuiți șunca și untul cu ulei de măsline și somon pentru a trăi mai mult

Înlocuirea acestor alimente cu grăsimi nesaturate, cum sunt cele din uleiul de măsline și din peștele gras (somonul), reduce riscul de deces, susține același studiu, publicat, săptămâna trecută în revista medicală JAMA Internal Medicine. Eliminarea din alimentație a grăsimilor saturate - șunca, grăsimea din carnea roșie - cu grăsimi nesaturate sau grăsimi bune (uleiul de măsline, de soia etc.) este asociată cu o serie de avantaje pentru sănătate și ar trebui să reprezinte un mesaj-cheie promovat de nutriționiști, subliniază autorii studiului. 

Acest studiu evidențiază importantele beneficii oferite de grăsimile nesaturate, mai ales când sunt înlocuite grăsimile saturate cu acizi grași trans, explică Dong Wang, cercetător la Facultatea de sănătate publică Harvard, principalul autor al acestei cercetări. Astfel, s-a observat o reducere a riscului de boli cardiovasculare, de cancer și boli neurodegenerative, cum sunt Alzheimer sau Parkinson, comparativ cu persoanele care au o alimentație bogată în grăsimi saturate.