Tutunul, zahărul şi stresul, principalii duşmani ascunşi şi tăcuţi ai ochilor!

12 Iun 2017 | scris de Magda Marincovici
Tutunul, zahărul şi stresul, principalii duşmani ascunşi şi tăcuţi ai ochilor!

Ştim că trebuie să ne protejăm ochii de razele ultraviolete cu ochelari de soare, să renunţăm la fumat pentru a evita accidentele cardio-vasculare, să consumăm mai puţin zahăr pentru a nu lua în greutate... Totuşi, neglijăm că ochii au nevoie de o protecţie specială. Iată trei factori ascunşi, mai puţin ştiuţi, care ne pot afecta vederea.

Tutunul, principalul duşman!
Acroleina, toluenul, acidul cianhidric sunt  trei substanţe care se găsesc în ţigări. Aceste substanţe au efecte iritante (acrolina fiind utilizată mult timp ca gaz lacrimogen), care favorizează apariţia bolilor oculare, ca de exemplu cataracta, DMLA şi degenerescenţa nervului optic. Recomandarea este evidentă: renunţaţi la fumat ca să vă demonstraţi că mai importantă este sănătatea ochilor!

Zahărul, duşmanul ascuns! 
Probabil, medicul de familie v-a explicat că diabetul poate provoca serioase tulburări oculare. Dar uităm faptul că, frecvent, şi fără a fi diabetic, depăşirea chiar cu puţin a nivelului de zahăr în sânge poate, pe termen lung, să provoace leziuni ale celulelor oculare. Este deci necesar că reduceţi consumul de zahăr. Şi dacă acesta vă lipseşte, înlocuiţi-l cu sirop de agave, cu stevia etc. 

Stresul, duşmanul tăcut
Inclusiv ochii pot suferi de epuizare din cauza stresului! Dacă lucraţi în faţa ecranului, multe ore la rând, perioade îndelungate, fără a face pauze, dacă folosiţi net-ul pentru a afla răspuns la orice întrebare banală, evident că ochii vor fi obosiţi. La un moment dat, este posibil ca  ochii să nu se mai poată adapta la acest stres constant şi să apară vertije, dureri de cap şi, în une cazuri, să debuteze miopia. Este necesar să reduceţi solicitarea ochilor şi să apelaţi la un specialist pentru a vă învăţa câteva exerciţii de relaxare vizuală.  

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră