Oficial, sunt 140.000 de persoane diagnosticate cu glaucom, dar numărul real al suferinzilor este cu 50% mai mare

08 Mar 2016 | scris de Magda Marincovici
Oficial, sunt 140.000 de persoane diagnosticate cu glaucom, dar numărul real al suferinzilor este cu 50% mai mare

 

"În România sunt aproximativ 140.000 pacienți diagnosticați cu glaucom, conform datelor Societății Române de Glaucom, însă conform statisticilor mondiale 50% dintre pacienți sunt nediagnosticați. În cazul pacienților cu glaucom, presiunea intraoculară este crescută (patologic), ceea ce duce în timp la distrugerea nervului optic, responsabil pentru transmiterea informațiilor de la ochi la creier. Pe măsură ce nervul optic se deteriorează, câmpul vizual al pacientului se îngustează, fapt care duce la pierderea treptată a vederii și în final la orbire", avertizează Societatea Română de Glaucom. 

Profesorul doctor Dorin Chiseliță preşedintele acestei societăţi spune că glaucomul, supranumit și hoțul tăcut al vederii, este o afecțiune care nu are simptome în perioada de început a bolii. Pe măsură ce afecțiunea avansează, pacientul își va desfășura cu mai multă dificultate activitățile de zi cu zi, va începe să se împiedice sau să se lovească de obiectele din jur.

"Aceste mici accidente vor trimite pacientul la oftalmolog, însă în acel moment va fi deja târziu, boala fiind într-un stadiu avansat. Este important de subliniat că glaucomul nu este o boală reversibilă. Odată ce câmpul vizual al pacientului se îngustează, nu se mai poate face nimic pentru a-l readuce la o capacitate de 100%. Tratamentele disponibile astăzi, însă, sunt foarte eficiente în a opri evoluția afecțiunii. De aceea este esențial ca fiecare persoană, cu precădere cele din categoria persoanelor cu risc crescut, să meargă regulat la medic pentru un control oftalmologic", a spus medicul.

Unele categorii de persoane sunt mai expuse riscului de  glaucom și anumiți factori de risc precum: vârsta (în cazul persoanelor peste 60 de ani riscul crește de 6 ori), persoanele peste 45 de ani cu rude de gradul I (părinți, frați, copii) diagnosticate cu glaucom prezintă o creștere de 4 — 9 ori a riscului, cele care suferă de afecțiuni cardiace sau diabet; persoanele care au presiune intraoculară crescută, cele cu miopie severă, cele care urmează un tratament cronic (prelungit) cu steroizi (sau cortizon) sau persoanele care au suferit un traumatism ocular.

 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global, 80 de milioane de pacienți suferă de glaucom, boală responsabilă de 12% dintre cazurile de orbire.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră