Acesta a cerut o evaluare a tuturor dosarelor de acreditare a unităţilor sanitare implicate în activitatea de transplant.
Corpul de control al ministrului Sănătăţii a verificat deja, prin sondaj, patru centre în care se făcea prelevare de organe și în toate s-au găsit nereguli
"În legătură cu acreditarea centrelor unde ar trebui să se facă prelevarea de organe — Corpul de control a verificat prin sondaj patru spitale acreditate pentru prelevarea de organe. În toate cele patru cazuri a găsit nereguli majore. Este vorba de spitalele județene de urgență din Brăila, Alba Iulia, Ploiești și Reșița. Corpul de control a constatat că ANT a acreditat spitalele pentru transplant, deși acestea nu îndeplineau criteriile minime de activitate pentru prelevarea de organe. Niciuna dintre aceste unități sanitare nu deținea aparatura necesară declarării morții cerebrale. Motiv pentru care, la nivelul unităților sanitare, nu s-a desfășurat nicio activitate de prelevare de organe până în prezent", a explicat ministrul Voiculescu.
De altfel, ministrul Voiculescu a anunţat că MS va sesiza organele abilitate în privinţa unor posibile fapte de natură penală scoase la iveală de Corpul de control la Agenţia Naţională de Transplant.
Prof. dr. Radu Deac, directorul executiv al AN, a explicat că din centrele de prelevare verificate de Corpul de control al ministrului Sănătății lipseau electroencefalografele, aparate cu ajutorul cărora se poate declara moartea cerebrală.
"Acest calificativ se rezumă doar la un aparat electroencefalograf care nu există se pare în inventare, nu s-a mers pe teren să se verifice fiecare centru și care, până de curând, în definirea morții cerebrale era esențial. În ultimul timp, noi chiar am propus modificarea criteriilor. Se pare că alte investigații mai precise pot confirma moartea cerebrală. Deocamdată, existând încă în legislație acest electroencefalograf, trebuie să îl folosim și să îl respectăm", spune prof. dr. Deac .
Potrivit prof. dr.Radu Deac, comisia de inspecție a ANT ar trebui să fie compusă din trei persoane: un coordonator, un expert de transplant pentru organul respectiv și un reprezentant al Inspecției Sanitare de Stat, care să însoțească această echipă.
Inspecţia Sanitară
Miercuri, Inspecţia Sanitară a început propriile verificări la Spitalul Sfânta Maria, iar ministrul Voiculescu va trimite cu acelaşi scop corpul de control imediat ce va primi acordul de la Primăria Generală. De asemenea, ministrul Voiculescu va trimite cu acelaşi scop o comisie de experţi români şi străini la Spitalul Sfânta Maria. „Asta se va întâmpla după toate probabilitățile în 8 și 9 decembrie. (..) Vor veni experți și de la Eurotransplant. (..) Avem reguli, unele ar putea fi proaste și pe acestea trebuie să le corectăm. Nu înțeleg cum poate fi acreditat un centru de transplant pulmonar fără ca măcar un singur expert în transplant pulmonar să fie implicat în procesul de acreditare", spune ministrul Voiculescu.
Deocamdată, prof. dr. Ioan Cordoş, şeful Comisiei de chirurgie toracică din MS, a precizat că la Centrul de transplant pulmonar de la Spitalul Sf. Maria sunt două probleme esenţiale: lipsa de pneumologi şi a infrastrcturii de urmărie a pacientului.
Cel puţin două centre de transplant pulmonar!
"Eu cred că în mod cert România are nevoie nu doar de un singur centru de transplant pulmonar, ci de câteva, cel puțin două", consideră directorul executiv al ANT.
Care ar fi acestea? Un posibil răspuns l-am putea avea în următoarea declaraţie a prof. Deac: „În 2015, împreună cu doctorul Zota, am vizitat Institutul 'Marius Nasta', Spitalul Militar, la care există condiții perfectabile, dar, în momentul de față, durează și din punct de vedere al investițiilor. La Spitalul Militar există experiență de chirurgie toracică, la fel ca și la 'Marius Nasta'. Ceea ce ni s-a părut nepotrivit este că nici MS, nici ANT — niciunul nu a știut nimic de intențiile unor centre de a performa în transplantul de plămân".
Aşadar, e greu cu transplantul pulmonar în România. Avem un Centru de transplant pulmonar caredeocamdată nu e sprijinit, ci e călcat de controale, inspecţii şi comisii din ţară şi străinătate după ce s-a apucat de treabă, avem două unităţi medicale în Bucureşti şi una la Timişoara care se antrenează pe margini, dar mai avem şi o listă cu nişte pacienţi care, aşa cum stau lucrurile, fiţi convinşi domnilor nu mai aşteaptă nimic, dar absolut nimic bun pentru ei în această viaţă, în această ţară.
Şi, totuşi, va continua!
Cunoscutul chirurg Radu Zamfir, cu o bogată activitate în prelevarea de organe, este convins că în ţara noastră se va face în continuare transplant, că mulţi români vor fi salvaţi în unităţi medicale româneşti. Dr. Zamfir are la activ zeci şi zeci de intervenţii în prelevare de organe şi spune că toate centrele unde a operat erau dotate conform protocoalelor, dovadă că în România, anul acesta, s-au efectuat intervenţii de transplant, că organele prelevate în ţară au fost folosite în unităţi medicale de la noi, dar şi din străinătate.