Mihaela Baroana este o pacientă care, deși luptă cu o boală grea, a reușit să depășească acest episod. Experiența ei este pilduitoare pentru pacienți, dar și pentru autorități care, dacă ar face eforturi să asigure acest medicament, le-ar da posibiliatea medicilor noștri să redea speranța multor bolnavi.
Mihaela Baroana a beneficiat de acest medicament fără de care nu se poate realiza transplantul medular. Ea este unul din cei 27 de pacienţii români pentru care transplantul medular a fost posibil datorită unui donator voluntar din Registrul Internaţional al Donatorilor. Ea este convinsă că salvatorii ei sunt două medici din România, doamnele doctor Diana Laura Ştefan şi Alina Tănase de la Secția de Transplant Medular, precum şi un donator de celule despre care ştie doar că este german.
Diagnosticul
Mihaela Baroana (42 de ani) are o fiică de nouă ani şi este asistentă medicală la Spitalul Municipal din Caracal. În această vară, după ce a venit din concediu, nu s-a simţit bine şi a mers la medicul de familie. Analizele medicale au scos la lumină o anemie severă. A fost îndrumată să consulte medicii de la „Fundeni”, unde diagnosticul a fost nemilos: leucemie acută mieloidă.
„La început, când medicii mi-au spus că trebuie să fac un transplant medular, m-am speriat de reacţii, de complicaţiile postoperatorii”, spune Mihaela Baroana, acum, după dificila intervenţie chirurgicală.
„Este un caz medical deosebit din mai multe motive. Inițial, nu am găsit un donator în ţară dar, ulterior, am reuşit, în timp util, să găsim unul prin Registrul Internaţional. În plus, această pacientă, pe lângă leucemia acută mieloidă, suferea de tuberculoză, care a presupus administrarea tratamentului anti-tuberculos, care este unul de durată – circa şase luni – şi toxic”, precizează dr. Alina Tănase.
Durata medie necesară pentru depistarea unui donator voluntar prin Registrul Internaţional este de aproximativ două luni. Sunt pacienţi care aşteaptă între 3 şi 6 luni, dar Mihaela Baroana a fost compatibilă cu un donator german. Și după numai două luni, de la momentul când medicul curant a indicat soluţia transplantului, acesta chiar se putea efectua. „Ceea ce a fost foarte important având în vedere că este o boală care evoluează foarte rapid şi că transplantul nu poate fi realizat decât în faza de remisiune ”, explică dr. Tănase.
Atenţie! Avem nevoie de Melfalan!
De la începutul anului şi până la 10 noiembrie, la Institutul Clinic Fundeni au fost efectuate 131 de intervenţii de transplant medular, comparativ cu 130 în tot anul 2015, subliniază dr. Alina Tănase.
Din cele 132 de intervenţii de transplant medular, 19 au fost efectuate la copii, 113, la adulţi (63 autologi şi 50 alogenici). Dr. Alina Tănase subliniază că 27 dintre pacienţii adulţi transplantaţi au primit celule de la donatori voluntari neîndrudiţi din Registrul Internaţional. Acest lucru a fost posibil, după ce, în 2013, Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari din România a fost inclus în Registrul Internaţional.
Dr. Alina Tănase speră ca, până la sfârşitul lui 2016, la Secția deTransplant Medular din Institutul Clinic Fundeni să fie realizate peste 150 de asemenea intervenții chirurgicale, evident dacă autoritățile vor înțelege că viața acestor pacienți atârnă de un medicament, melfalan.