Teste obligatorii începând de sâmbătă pentru persoanele care intră în Germania și vin din zone de risc

07 Aug 2020 | scris de A.V.
Teste obligatorii începând de sâmbătă pentru persoanele care intră în Germania și vin din zone de risc

Persoanele care intră în Germania, venind dintr-o zonă de risc, vor fi obligată să se testeze pentru coronavirus. Potrivit sondajului ARD-Deutschlandtrend, cei mai mulți germani susţin această măsură, scrie postul de radio Deutsche Welle.

Începând de sâmbătă, toți cei care doresc să călătorească în Germania, venind dintr-o țară sau regiune cu un număr mare de infecții cu coroanvirus, trebuie să se testeze. Prin această decizie, guvernul federal reacționează la creșterea numărului de cazuri de COVID-19 în Republica Federală.

Potrivit unui sondaj reprezentativ, realizat de institutul demoscopic infratest-dimap pentru televiziunea ARD, 93 la sută dintre cei chestionați susținând testarea obligatorie.

Pe de altă parte, decizia de a nu trece cheltuielile în sarcina persoanelor testate este mult mai puțin apreciată. Vârsta este decisivă: în timp ce majoritatea persoanelor sub 40 de ani, care călătoresc cu mare plăcere, apreciază drept pozitivă gratuitatea testelor pentru coronavirus, oamenii mai în vârstă resping în mare parte aceste condiţii.

Se cere mai mult control

28 la sută dintre cetățenii chestionați de infratest-dimap sunt îngrijoraţi sau foarte îngrijorați că s-ar putea infecta ei înșiși sau membrii familiei cu virusul. La fel de mulți respondenți ar fi de acord ca statul să înăsprească suplimentar măsurile menite a combate pandemia.

Cu toate acestea, majoritatea este de părere că restricțiile din viața de zi cu zi sunt suficiente. Pentru mulți germani controlarea respectării măsurilor antipandemice nu merge suficient de departe și susțin sancționarea mai dură a semenilor care nu respectă distanțarea fizică și refuză să poarte mască.

Sâmbăta trecută, circa 20.000 de persoane au manifestat la Berlin împotriva măsurilor luate de stat în actuala criză coronavirus. Demonstranții nu au respectat regulile de igienă, distanțarea minimă și nu au purtat mască.

Printre ei s-au aflat negaționiști ai coronavirusului, indivizi care se opun vaccinării forțate, susținători de teorii ale conspirației, precum și grupări politice de dreapta, dar și oameni cu orientări de stânga. Potrivit ARD-Deutschlandtrend, doar 11 % dintre cetățenii germani sunt de părere că restricțiile cotidiene merg prea departe.

Se redeschid şcolile

Începutul noului an școlar după vacanța de vară va fi o altă probă de foc pentru responsabilii politici. Cursurile au fost reluate săptămâna aceasta în landurile Mecklenburg-Pomerania Inferioară și Hamburg. În Berlin, Brandenburg, Schleswig-Holstein și în cel mai populat land german, Renania de Nord-Westfalia, școlile reîncep săptămâna viitoare.

60 la sută dintre germani și 58 la sută dintre părinții copiilor cu vârste școlare se tem că școlile sunt în prezent mai puțin sau slab pregătite pentru a relua cursurile. În sălile de clasă, nu va mai fi valabilă distanța minimă, în acest fel garantându-se că orele se pot ține din nou în mod normal. Reducerea numărului de elevi în clase este imposibilă, Germania ducând lipsă acută de profesori.

Cei mai mulți părinți cer ca ținerea orelor să aibă din nou loc la școală. Aproape nimeni nu ar dori un nou lockdown, ca în primăvară, când elevii s-au văzut obligați să învețe parțial sau în totalitate de acasă. Cu toate acestea, mulți părinți ar fi de acord ca orele să fie ținute în mod alternativ, la școală și de la distanță. Probabil și în speranța că în acest fel numărul de elevi dintr-o clasă ar putea fi redus.

Încotro se îndreaptă economia?

Consecințele economice ale crizei actuale continuă să provoace disconfort în rândul populației. La fel ca în iunie, șase din zece germani descriu situația economică din Germania ca fiind mai puțin bună sau chiar rea. Această perspectivă este strâns legată de incertitudinea cu privire la evoluțiile viitoare.

Cei mai mulți cetățeni sunt încă preocupați de faptul că economia s-ar putea deteriora. Cu toate acestea, doar unul din patru germani cu drept de vot manifestă îngrijorare sau foarte mare îngrijorare privind propria situație economică și doar unul din cinci angajați cu privire la locul de muncă. În același timp, îngrijorările legate de locul de muncă au crescut încă din primăvară.

Pe lângă limitarea numărului de infecții, dezvoltarea unui vaccin eficient și sigur ar putea să fie decisivă pentru normalizarea condițiilor economice. Disponibilitatea actuală a germanilor de a se vaccina împotriva COVID-19, în cazul în care un asemenea vaccin ar exista pe piaţă, este ridicată.

74 la sută dintre cetățenii germani chestionați spun că sigur sau probabil se vor vaccina. După focarul de gripă porcină din 2009, disponibilitatea germanilor de a se vaccina era de numai 34 la sută.

Cetățenii germani au în continuare mare încredere în guvernul federal. 64 la sută dintre persoanele consultate de infratest-dimap apreciază drept pozitivă gestionarea crizei de către executiv. Astfel, cabinetul condus de Angela Merkel atinge valoarea record înregistrată la începutul lunii mai. 71 la sută dintre germani spun că sunt mulțumiți sau foarte mulțumiți de activitatea cancelarei Angelei Merkel.

În schimb, numai 60 la sută dintre germani sunt mulțumiți de prestația ministrului Sănătății, Jens Spahn (coleg de partid cu Angela Merkel în CDU). Cifra este un pic mai mică în cazul ministrului de Finanțe, social-democratul Olaf Scholz – 57 la sută.

Dacă mâine ar avea loc alegeri, numai blocul conservator CDU/CSU s-ar bucura de o creștere a popularității, întrunind 38 la sută din voturi. SPD, în scădere cu un procent, se situează la 15 la sută. Scad și ecologiștii aflați în opoziție și care în acest moment au o cotă de popularitate de 18 la sută. Alternativa pentru Germania (AfD) crește cu un procent (11 la sută) iar Die Linke (Stânga) rămâne la 7 procente.Liberalii din FDP ar întruni 6 %. Astfel, în clipa de față este imposibilă o coaliție care să excludă CDU și CSU.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră