La 3 august, o echipă de cercetători britanici au depistat trei marqueuri specifici cancerului pancreatic prezenţi în urina suferinzilor de acestă boală, ceea ce ar putea contribui la depistarea mai rapidă şi non-invazivă a bolii. Această descoperire este extrem de importantă în condiţiile în care cancerul pancreatic înregistrează o rată mare de deces. Doar 3% dintre persoanele afectate de cancer pancreatic reuşesc să supravieţuiască.
În timp ce la majoritatea formelor de cancer se înregistrează o scădere a ratei de deces, în privinţa cancerului pancareatic aceasta stagnează de mai multe decenii, în special pentru că este foarte dificilă depistarea precoce a bolii. Nici un simptom nu avertizează că tumora pancreatică se dezvoltă. Şi când apar primele semne, deja este prea târziu: 80% dintre bolnavi au deja cancerul generalizat. Pentru cancerul pancreatic, speranţa este legată de punerea la punct a unui test care să reuşescă depistarea bolii în faze incipiente.
Iată că, în urina bolnavilor de cancer pancreatic, au fost descoperite trei proteine combinate cu nivele ridicate. Cele trei proteine evidenţiată cancerul cu exactitate de 90%.
Echipa de cercetători britanici şi-a publicat studiul în revista Clinical Research la 3 august. Ei au analizat eşantioanele de urină provenite de la 488 de persoane, dintre care 192 deja diagnosticate cu cancer pancreatic, 92 afectate de pancreatită şi 87, într-o stare de bună de sănătate. De asemenea, cercetătorii au analizat 117 alte eşantioane de urină provenite de la pacienţi cu alte boli hepatice benigne sau cu cancer hepatic, cu probleme la vezica biliară. În total, aproxiamtiv 1.500 de diverse proteine au fost identificate, dintre care trei au reţinut atenţia cercetătorilor: LYVE1, REG1A şi TFF1.
Această descoperire ar putea deschide calea depistării non-invazive şi mai puţin costisitoare a persoanelor considerate ca fiind la risc de a dezvolta această formă extrem de agresivă de cancer.
Este ştiut faptul că, reperat prea târziu, cancerul pancreatic este inoperabil. Dar dacă este detectat în faze precoce, rata de surpavieţuire creşte de 3% la 60%.