A fost a fost rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti (1992-2004), preşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale (2006-2011), preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române (2006-2014) şi, din 1993, director general al Institutului Naţional “Victor Babeş” din Bucureşti. Dar cel mai recent titlu, ce le încununează pe toate celelalte ce exprimă înalta sa ţinută ştiinţifică, este cel de părinte al telocitelor.
Academicianul Laurenţiu Popescu a descoperit telocitele, un tip de celule umane cu rol degenerativ, capabile să vindece inimile pacienţilor ce au trecut printr-un infarct miocardic. Această descoperire a fost primită cu deosebit interes de comunitatea ştiinţifică medicală internaţională, fiind distins cu premiul „Magnolia Albă” acordat de Guvernul Municipalităţii Shanghai.
În prezent, telocitele sunt recunoscute în mai mult de 40 de laboratoare de pe cele cinci continente. Cele mai active ţări în cercetarea telocitelor sunt: China, Germania, Belgia, Italia, SUA. De altfel, în laboratoarele din Guangzhou-China, unde a fost prezentă şi o echipă de cercetători români, a fost realizat primul transplant de telocite pe animale de laborator.
În 2012, a fost premiat cu medalia de aur de către Academia Internaţională de Cercetări Cardiovasculare cu sediul în SUA.
Trupul neînsufleţit al academicianului a fost depus la Biserica Icoanei din Parcul Icoanei din Bucureşti, iar înmormântarea va avea loc, miercuri, la Cimitirul Ghencea Civil. Dumnezeu să-l odihnească în pace!