Tabagismul, o boală psihică, de care tot mai mulţi români vor să se vindece

17 Mar 2016 | scris de Magda Marincovici
Tabagismul, o boală psihică, de care tot mai mulţi români vor să se vindece


„În sala de aşteptare a trebuit să aduc mai multe scaune, deoarece a crescut numărul celor care vin la noi pentru a se lăsa de fumat”, spune doctor Magdalena Ciobanu, pneumolog în cadrul Institutului „Marius Nasta”, coordonatorului programului Stop Fumat.

Dr. Ciobanu este total de acord cu abandonarea dintr-o dată a ţigării, ca fiind cea mai bună metodă de a scăpa de viciu. Potrivit unui studiu recent, realizat de cercetătorii de la Universitatea Oxford, cei care renunţă brusc la ţigară îşi măresc cu 25% şansele de a scăpa de acest viciu, comparativ cu cei care fac acest lucru în mod progresiv, prin reducerea treptată a numărului de ţigări. Dr. Ciobanu spune că procentul este mic, comparativ cu cel constatat, practic, uneori de chiar 100%, la Centrul de consiliere de la Institutul „Marius Nasta”.

Sevrajul nu e o glumă
Tabagismul este o boală psihică. În tratarea pacientului suferind de tabagism se implică psihologul şi medicul. Psihologul îl ajută pe pacient, prin terapii cognitiv-comportamentale să-şi identifice motivul pentru care vrea să se lase de fumat, acesta fiind esenţial în construirea unei strategii de durată.

Medicul îl ajută pe pacient, prin medicaţie, să depăşească sevrajul „care nu este o glumă”. Dr. Ciobanu spune că unii suferinzi de tabagism în sevraj prezintă nervozitate, iritare, agitaţie, alţii, dimpotrivă, sunt apatici, pentru ei totul e cenuşiu, nimic nu mai are rost...

“Dar aceste manifestări sunt tanzitorii şi nu indică o afectare a organismului. Ele pot dura între 4 şi 6 zile. Aici intervine psihologul care, prin terapii specifice, îl ajută pe să nu abandoneze. Cei din jur, la rândul lor, trebuie să înţeleagă că este vorba de o boală şi că pacientul în sevraj chiar nu se simte bine”, avertizează dr. Ciobanu.

La Centrul de consiliere
Fără bilet de trimitere de la medicul de familie şi fără programare, după ora 15,30, orice bolnav de tabagism poate veni  la Centrul de consiliere de la Institutul „Marius Nasta”, mai întâi, ca să se informeze corect.

În ultima lună, mai mulţi fumători şi-au legat speranţele de acest Centru, în cadrul programului naţional Stop Fumat. Acest program include: consiliere privind renunţarea la fumat, linia telefonică cu apel gratuit (cunoscută sub numele tel verde 0800878673), accesul la medicamente gratuite.

„Din păcate, nu avem fonduri suficiente şi constante, ducem lipsă de medici, în condiţiile în care avem, în România, peste 4 milioane de fumători. La noi, în tratament anual, avem aproximativ 3.000 de fumători, puţini faţă de numărul total al fumătorilor”, subliniază dr. Ciobanu.
Tratamentul este diferit. În general, el durează 2-3 luni şi din două în două săptămâni pacientului îi este evaluată starea generală şi eventualele simptome de sevraj. „Cu cât pacientul a fost mai hotărât să renunţe la fumat, a îndeplinit recomandările psihologului şi a urmat corect tratamentul prescris de medic, cu atât şansele de a rămâne nefumător sunt mai mari. Este la fel ca în cazul oricărei boli cronice: urmezi sfatul medicului, nu ţi se agravează boala; nu ţii cont de recomandări, atunci faci o exacerbare a bolii. În cazul nostru, exacerbarea este reluarea fumatului”, dr. Magdalena Ciobanu.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră