Românii (85%) susţin măsurile de reducere a fumatului, nivelul de susţinere fiind mai ridicat decât înainte de adoptarea legii care interzice fumatul în spaţiile publice închise (80%), concluzionează un studiu realizat de o companie de cercetare, în luna octombrie anul trecut, pe un număr de o mie de persoane.
Nivelul de susținere este mai ridicat în rândul nefumătorilor, dar aproape două treimi dintre fumători (63%) sunt de acord cu aceasta.
Răspunsurile celor chestionaţi arată că, în România, fumătorii își protejează mai mult casa de fumul de țigară decât mașina. Trei sferturi dintre fumători evită să fumeze în casă. Persoanele care au absolvit cel mult 8 clase fumează mai frecvent în casă (40%) decât ceilalți fumători. Aproximativ jumătate (54%) dintre fumători nu fumează în mașină. Acest obicei se regăsește mai degrabă în rândul bărbaților fumători (51% fumează în mașină) decât al femeilor (doar 27% dintre fumătoare).
Fumătorii sunt în mare parte de acord că fumatul pasiv afectează sănătatea celor din jur (93%), iar copiii sunt mai afectați de acesta decât adulții (95%).
Mai mult de jumătate dintre români (58%) cred că pachetele atractive, reclamele și promoțiile la țigări atrag în general copiii și tinerii. Sub o treime din populație (30%) consideră că reclamele la produsele din tutun sunt necesare.
Potrivit unui studiu efectuat anul trecut, în ţara noastră, un sfert dintre adulţi recunosc că sunt fumători. Procentul celor care fumează tutun zilnic este mai ridicat în cazul respondenţilor cu vârste între 18 şi 35 ani.