Kilogramele în plus determină îmbătrânirea prematură a creierului

11 Aug 2016 | scris de Magda Marincovici
Kilogramele în plus determină îmbătrânirea prematură a creierului

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge (Marea Britanie) au monitorizat 473 de persoane, cu vârste între 20 şi 87 de ani. Au format două grupe: una cu persoane ce au un IMC normal şi alta cu persoane considerate supraponderale sau obeze. Cercetătorii au măsurat volumul substanţei albe (ţesutul care asigură buna circulaţie a informaţiilor în sistemul nervos), suprafaţa şi grosimea cortexului. 

Reamintim că indicele de masă corporală (IMC) se calculează astfel: greutatea împărţită la înălţimea la pătrat. Când rezultatul este sub 18,5, vorbim despre o persoană slabă. Între 18,5 şi 24,9, persoane cu greutate normală; între 25 şi 29, persoane supraponderale şi de la 30, persoane obeze. 

Verdictul dat de cercetătorii britanici e limpede. Rozătoarele supraponderale testate aveau mai puţină materie albă, comparativ cu rozatoarele care aveau un IMC normal. Această observaţie este însă valabilă exclusiv pentru persoanele cu vârste peste 50 de ani. Astfel, o persoană în vârstă de  50 de ani are creierul unei persoane în vârstă de 60 de ani. De fapt, autorii acestui studiu sugerează că creierul devine din ce în ce mai vulnerabil odată cu înaintarea în vârstă. Totuşi, cercetătorii britanici spun că nu au observat un declin cognitiv la ceilalţi participanţi la studiu care aveau un IMC normal. 

Acest studiu lansează o dilemă legată de cauză şi efect. Kilogramele în plus provoacă îmbătrânirea prematură a creieruloui sau pierderea de materie albă favorizează luarea în greutate. De altfel, cercetătorii britanici nu ştiu dacă luarea în greutate ar putea încetini aceste procese. 

Până la concluziile finale, trebuie să ştim că unele alimente au capacitatea de a încetini procesul de îmbătrânire prematură a creierului. Este vorba de antioxidanţi, care ajută în lupta contra radicalilor liberi, protejând, astfel, neuronii. Fructele roşii, cum sunt căpşunele, fragii, coacăzele etc. conţin flavonoide, cu acţiune benefică asupra sistemului nervos. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră