Studiu: Produsele pentru îndreptarea părului cresc riscul de cancer uterin

18 Oct 2022
Studiu: Produsele pentru îndreptarea părului cresc riscul de cancer uterin

Un risc care vizează în principal femeile de culoare, utilizatoare frecvente ale acestor produse, scrie HuffingtonPost.

Potrivit unui amplu studiu al Institutului American de Sănătate publicat luni, 17 octombrie în Jurnalul Institutului Național al Cancerului, produsele pentru îndreptarea părului prezintă un risc crescut de cancer de uter – a nu fi confundat cu cancerul de col uterin. Riscul de a dezvolta cancer uterin se dublează pentru cei care le folosesc frecvent - de peste patru ori pe an.

Studiul se bazează pe date de la aproape 33.500 de femei americane, recrutate între 2003 și 2009 și urmărite timp de aproape unsprezece ani. Un total de 378 de femei au dezvoltat cancer uterin. Pentru cele care nu au folosit niciodată un produs de îndreptat părul, riscul de a dezvolta cancer uterin până la 70 de ani este de 1,64%, comparativ cu 4,05% pentru utilizatorii frecventi, a detaliat într-un comunicat de presă Alexandra White, autorul principal al studiului.

„Deoarece femeile de culoare folosesc mai des produse de îndreptat și tind să înceapă mai tinere (...), aceste rezultate ar putea fi deosebit de interesante pentru ele”, a subliniat Che-Jung Chang, co-autor al acestei lucrări. Dintre cei chestionați, aproximativ 60% dintre femeile care au spus că au folosit produse de îndreptat părul în timpul anului s-au declarat de culoare.

Cancerul uterin este o formă relativ rară de cancer. Reprezintă aproximativ 3% din cazurile noi de cancer din Statele Unite, cu aproximativ 66.000 de cazuri și 12.500 de decese în 2022. Dar ratele de incidență pentru acest cancer sunt în creștere.

Prezența perturbatorilor endocrini

Cercetătorii nu au colectat informații despre produsele și mărcile specifice utilizate. Aceștia notează însă că mai multe substanțe chimice ar putea contribui la creșterea riscului de cancer: parabenii, bisfenolul A, metalele sau chiar formaldehida.

Formaldehida, poate fi folosită în special pentru așa-numita metodă braziliană de îndreptare a părului. Este clasificată drept cancerigenă. Un alt mod potențial de acțiune ar putea fi perturbarea mecanismelor hormonale.

„Știm că aceste produse de îndreptare conțin multe substanțe chimice, inclusiv perturbatori endocrini, și ne putem aștepta să aibă un impact asupra cancerelor dependente de hormoni ”, a declarat Alexandra White pentru AFP. „Preocuparea este că aceste articole conțin substanțe chimice care ar putea acționa ca estrogenul în organism”, a adăugat ea.

Produsele de îndreptat părul ar putea promova absorbția substanțelor chimice prin leziuni sau arsuri cauzate scalpului sau prin utilizarea aparatelor de îndreptat a căror căldură descompune substanțele chimice.

Lucrările anterioare efectuate de cercetător au descoperit deja o legătură între produsele de relaxare și un risc crescut de cancer de sân și ovarian. În timpul studiului, nu s-a observat o asociere similară între cancerul uterin și alte tehnici precum coloranții, decolorarea sau permanentele.

Într-un comentariu publicat simultan, experții au considerat că este „timpul să intervenim” . Schimbări „în produsele de îngrijire personală sunt probabil necesare la mai multe niveluri”, au scris ei, inclusiv „abordând standardele rasiale de frumusețe” și „lipsa de transparență cu privire la substanțele chimice” utilizate.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră