STUDIU: Nouă posibile medicamente pentru tratamentul COVID-19

16 Apr 2021 | scris de A.V.
STUDIU: Nouă posibile medicamente pentru tratamentul COVID-19

Nouă potențiale tratamente pentru COVID-19 au fost identificate în cadrul unui studiu de către oamenii de știință de la Școala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania. Trei dintre acestea sunt deja aprobate de Administrația Americană a Medicamentelor și Alimentelor (Food and Drug Administration -FDA) pentru tratarea altor boli.

Echipa americană a examinat mii de medicamente existente și molecule pentru capacitatea lor de a inhiba replicarea coronavirusului care cauzează COVID-19. Spre deosebire de multe studii anterioare, cercetătorii au testat moleculele pentru activitatea anti-coronavirală într-o varietate de tipuri de celule, inclusiv celule care acoperă căile respiratorii.

Dintre cele nouă medicamente găsite pentru a reduce replicarea SARS-CoV-2 în celulele respiratorii, trei au deja aprobarea FDA: ciclosporină, dacomitinib și salinomicină. Acestea ar putea fi testate rapid la voluntari umani și pacienți cu COVID-19.

Studiul a făcut lumină asupra proceselor cheie pe care coronavirusul le folosește pentru a infecta diferite celule și a constatat că medicamentul antiviral remdesivir, care are o autorizație FDA de utilizare de urgență pentru tratarea COVID-19, pare să funcționeze împotriva virusului în testele de cultură celulară pe căile respiratorii celulele, în timp ce hidroxiclorochina nu.

„Descoperirile noastre sugerează noi căi de intervenție terapeutică împotriva COVID-19 și subliniază, de asemenea, importanța testării medicamentelor candidate în celulele respiratorii”, a declarat prof. dr. Sara Cherry, director științific al High-Throughput Screening (HTS) Core de la Penn Medicine, co-autor al studiului.

În Statele Unite, singurele tratamente antivirale COVID-19 care au primit autorizația de utilizare de urgență FDA – remdesivir și mai multe preparate de anticorpi anti-SARS-CoV-2 – sunt costisitoare și departe de a fi eficiente 100%.

În acest studiu, oamenii de știință au accesat o bibliotecă de 3.059 de compuși, incluzând aproximativ 1.000 de medicamente aprobate de FDA și mai mult de 2.000 de molecule asemănătoare medicamentelor care au demonstrat activitate împotriva țintelor biologice definite. Apoi au testat toate acestea pentru capacitatea lor de a inhiba semnificativ replicarea SARS-CoV-2 în celulele infectate, fără a provoca prea multă toxicitate.

Deoarece SARS-CoV-2 este în principal un virus respirator și se crede că inițiază infecții prin intermediul celulelor căptușite ale căilor respiratorii, cercetătorii au căutat un tip de celule respiratorii pe care să le poată infecta experimental cu virusul. Au identificat în cele din urmă o linie celulară adecvată, Calu-3, care este derivată din celulele căptușite ale căilor respiratorii umane. Ei au folosit aceste celule derivate din căile respiratorii pentru a testa compușii antivirali identificați prin ecranul celulelor hepatice umane și au descoperit că doar nouă au avut activitate în noile celule. Cele nouă nu au inclus hidroxiclorochină. (Remdesivir a funcționat în celulele Calu-3, dar nu a fost inclus în listă, deoarece este deja utilizat împotriva COVID-19.)

Prin identificarea diferitelor seturi de medicamente care funcționează în diferite tipuri de celule, cercetătorii fac lumină asupra mecanismelor folosite de SARS-CoV-2 pentru a intra în celule. Constatările sugerează că în celulele renale și hepatice, virusul folosește un mecanism care poate fi perturbat, de exemplu, de hidroxiclorochină; totuși, virusul pare să utilizeze un mecanism diferit în celulele respiratorii, explicând astfel lipsa de succes a hidroxiclorochinei în aceste celule – și în studiile clinice COVID-19.

Cele nouă antivirale active în celulele respiratorii au inclus salinomicina, un antibiotic veterinar care este, de asemenea, investigat ca medicament anticancer; inhibitorul enzimei kinazei dacomitinib, un medicament anticancer; bemcentinib, un alt inhibitor al kinazei testat acum împotriva cancerului; medicamentul antihistaminic ebastină; și ciclosporina, un medicament imunosupresor utilizat în mod obișnuit pentru a preveni respingerea imună a organelor transplantate.

Studiul evidențiază ciclosporina ca fiind deosebit de promițătoare, deoarece pare să acționeze împotriva SARS-CoV-2 în celulele respiratorii și non-respiratorii și prin intermediul a două mecanisme distincte: inhibarea enzimelor celulare numite ciclofiline, pe care coronavirusul le deturnă și suprimă inflamație potențial letală a COVID-19 severă.

„Pot exista beneficii importante pentru utilizarea ciclosporinei la pacienții spitalizați cu COVID-19, iar studiile clinice în curs la Penn și în alte părți testează această ipoteză”, a spus Cherry, potrivit Medicalxpress.com.

Despre terapiile pentru COVID-19 existente în România au discutat pe larg speakerii invitați în luna martie la evenimentul COVID-19 Therapies 360, care face parte din seria conferințelor 360 APT, Acces, politici și terapii.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră