Teroriștii intră într-un bar și trag. Toată lumea se ascunde sub mese. Cei care au norocul să nu fie răniți se refugiază. După ce barul a fost securizat, intră în acțiune studenții la medicină pentru a lua în îngrijire victimele. Este un scenariu realist, pe care studenții la medicină și-l însușesc pentru a ști cum să reacționeze în cazurile de atacuri teroriste într-un spital, transmite franceinfo.
În atentatele de la Paris din 2015, mai mulți studenți la medicină erau prezenți în acele locuri, dar nu au știut cum să reacționeze. În aceste condiții, la începutul anului universitar, facultățile de medicină au propus formarea studenților pentru asistența medicală a răniților cu arme.
Mai întâi, victimele trebuie triate în funcție de starea lor de sănătate. Examenul este rapid și sumar.
Dr. Mathieu Delay, medic de medicină de urgență, explică: se face foarte rapid turul victimelor pentru a încerca să se vadă cine sunt și pentru a se încerca repartizarea mijloacelor pentru ajutorarea acestora. Trebuie gândit ce trebuie făcut la fața locului și, în același timp, să se priotizeze evacuările.
Aceste cursuri au ca scop acoperirea unui gol în acțiunea de salvare a victimelor și o mai bună gestionare a situațiilor de urgență care sunt foarte stresante.
Studenții spun că este foarte puțin timp pentru a gândi și că este nevoie de acțiune. Dar nu întotdeauna ei știu ce trebuie să facă. Nu avem încă automatismele în acest sens și de aceea aceste cusuri sunt foarte bune, consideră studenții.