Stresul poate avea efecte pozitive asupra creierului, spune un studiu american

04 Aug 2022
Stresul poate avea efecte pozitive asupra creierului, spune un studiu american

Cercetătorii de la Universitatea Americană din Georgia au dezvăluit, într-un studiu publicat joi, 28 iulie 2022, că stresul poate avea efecte benefice asupra creierului și poate limita dezvoltarea anumitor tulburări psihice, scrie OuestFrance.

Dacă unii oameni nu suportă bine stresul, acesta poate fi totuși benefic pentru ei. Acest lucru este relevat de un studiu publicat de cercetătorii de la Universitatea din Georgia, Statele Unite, în ediția din august 2022 a revistei Psychiatry Research. Stresul ar putea reduce în special riscul de a dezvolta tulburări mentale.

„Dezvoltă mecanisme de adaptare”

Pentru a-și desfășura investigația, 1.200 de tineri adulți au trebuit să răspundă la un chestionar pentru a-și evalua nivelul zilnic de stres, apoi să efectueze teste de memorie și atenție pentru a le măsura abilitățile neurocognitive.

Rezultatele arată că un nivel scăzut până la moderat de stres le-ar permite oamenilor să-și dezvolte rezistența și să reducă riscul de a dezvolta comportamente antisociale sau de a deveni depresivi. Așa cum a explicat unul dintre autorii acestui studiu, „puteți dezvolta mecanisme de coping care vă vor permite să deveniți mai eficient și să vă organizați astfel încât să fiți mai performanți” .

Pe de altă parte, prea mult stres poate fi dăunător atât psihologic, cât și fizic . „Afectează totul, de la sistemul imunitar la reglarea emoțională, inclusiv funcția creierului” , spune același cercetător.

De menționat că fiecare persoană, în funcție de vârstă, predispoziții genetice și mediu, reacționează diferit la stres.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră