Obezitatea este un factor de risc pentru numeroase boli, care afectează multe organe. Cercetătorii au identificat o reacție în lanț. Este vorba de steatoza hepatică non-alcoolică sau NASH (non-alcoholic stetohepatitis), transmite pourquoidocteur.
Steatoza hepatică non-alcoolică, numită și ”ficatul gras”, este provocată de excesul de zahăr și poate duce la ciroze. Ca și abuzul de alcool, NASH contribuie la mărirea riscului de cancer sau de diabet de tip 2. Cercetătorii au descoperit că NASH poate afecta și alte organe, oferind o explicație în acest sens.
Pancreasul
Într-un articol publicat în revista Diabetologia, cercetătorii de la centrul german pentru cercetarea diabetului (DZD) au arătat că această boală poate avea efecte nefaste asupra pancreasului.
NASH alterează secrețiile ficatului. El produce mai multă glucoză, grăsimi periculoase și anumite proteine. În mod special, una dintre aceste proteine ajunge, prin circuitul sanguin, la alte organe, unde provoacă reacții. În laborator, celulele pancreatice au fost expuse la această proteină. Astfel, cercetătorii au remarcat o creștere a inflamației. Extrapolând această reacție a pancreasului in vivo, cercetătorii estimează că NASH, în mod indirect, ar putea, de asemenea, să provoace o fibroză care duce la afectarea acestuia parțială sau totală. De asemenea, NASH ar putea declanșa sau agrava diabetul de tip 2.
Rinichii
Pancreasul nu este singurul organ afectat. Într-un alt articol, publicat de această dată în Scientific Reports, cercetătorii au arătat că aceeași proteină este, totodată, responsabilă de inflamarea rinichilor. În jurul rinichilor, excesul de grăsimi nu este o problemă. Dimpotrivă, ele ar avea tendința să-i protejeze și să favorizeze regenerarea lor. Dar nu cu NASH. Când cele două sunt combinate, se produce un fenomen invers. În loc să-i protejeze, anvelopa de grăsimi favorizează procesele inflamatorii. Factorul care coordonează aceste modificări patologice este această proteină, care este produsă de ficatul gras, explică prof. Dorothea Siegel-Axel, diabetolog la Universitatea Tubingen, unul dintre autorii studiului.
Cele două studii evidențiază mecanismele legate de obezitate și consecințele ei. Prof. Hans-Ulrich Haring, membru al consiliului de administrație al DZD, spune că referirile potrivit cărora obezitatea este cauza multor boli sunt încă imprecise. Atât timp cât alți parametri, ca severitatea NASH, nivelul anumitor proteine sau alte modificări înregistrate în alte organe, nu au fost evaluați, nu putem să spunem dacă o persoană are sau nu risc crescut, subliniază prof. Haring.