Societatea Europeană de Cardiologie elimină „a fi femeie” ca factor de risc pentru accidente vasculare cerebrale deoarece se omit persoanele „non-binare” și transsexuale

03 Sep 2024
Societatea Europeană de Cardiologie elimină „a fi femeie” ca factor de risc pentru  accidente vasculare cerebrale deoarece se omit persoanele „non-binare” și transsexuale

Femeile suferă mai multe accidente vasculare cerebrale decât bărbații dar noile orientări europene elimină „femeile” din grupa de risc deoarece se omit astfel persoanele „non-binare” și transsexuale. Medicina continuă să acționeze irațional în numele corectitudinii politice, scrie Vinayak K. Prasad profesor de epidemiologie și biostatistică la Universitatea din California, San Francisco si autorul cărților Ending Medical Reversal și Malign.

Pentru persoanele cu un ritm cardiac neregulat numit fibrilație atrială, riscul de accident vascular cerebral poate fi substanțial. Multă vreme, a existat un scor de risc numit CHADS-2-VASc care acordă puncte pentru a vă oferi un sentiment de risc. Mai multe puncte.. mai mult risc.

Peste 75 de ani... 2 puncte. A suferit un accident vascular cerebral anterior... 2 puncte. A fi femeie... 1 punct (pentru că femeile, ajustate în funcție de vârstă, au un risc mai mare de accident vascular cerebral decât bărbații).

Din păcate, acesta nu mai este politic corect în Europa. Societatea Europeană de Cardiologie (ESC) a decis să elimine faptul de a fi femeie ca factor de risc, deoarece:

„includerea genului complică practica clinică atât pentru profesioniștii din domeniul sănătății, cât și pentru pacienți. De asemenea, omite persoanele care se identifică ca non-binare, transgender sau care urmează terapie cu hormoni sexuali”.

Wow. Singura justificare pe care mi-o pot imagina pentru a elimina femeile din algoritm este dacă a) a fi femeie nu este un factor de risc independent pentru accident vascular cerebral (dovezile actuale sugerează că este, iar autorii ESC nu o contestă), sau b) dacă femeile sunt mai susceptibile de a suferi efecte negative ale anticoagularii (ceea ce este folosit în scorul pentru a decide riscul).

Dar problema mai larga cu b) este că ghidurile CHADS-2-VASc doar cuantifică riscul de accident vascular cerebral și nu includ riscul de sângerare (de exemplu, istoricul de căzături etc.). Nu este menit să decidă dacă aveți nevoie de anti-coagulante, ci pentru a cuantifica riscul de accident vascular cerebral și a sugera setări care ar putea fi luate în considerare. 

Medicina riscă să fie cooptată de mișcările politice dacă schimbăm practica medicinei pentru a se potrivi corectitudinii politice, mai degrabă decât cele mai bune îngrijiri disponibile pe baza datelor. Includerea genului nu complică practica clinică, este ușoara, de fapt.

Sunt de acord cu profesorul Gebhard și îmi fac griji cu privire la direcția în care se îndreaptă medicina. Eliminarea rasei și sexului din considerente medicale ar putea avea cu ușurință efecte care dăunează femeilor și minorităților. Este important ca dovezile să ghideze aceste discuții, nu activismul.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră