Sindromul post-Ebola: 3 din 4 supraviețuitori ai infecției au, în continuare, probleme de sănătate

14 Ian 2017 | scris de Magda Marincovici
Sindromul post-Ebola: 3 din 4 supraviețuitori ai infecției au, în continuare, probleme de sănătate

Cercetătorii francezi au analizat consecințele clinice și sociale ale infecției cu virusul Ebola și au ajuns la concluzia că 3 supraviețuitori din 4 au în continuare  probleme de sănătate.

Ultima epidemie de Ebola din Africa de Vest a însemnat, în același timp, un mare număr de decese, dar și un număr de 17.000 de supraviețuitori ai infecției. Specialiștii, de la Unitatea mixtă internațională de cercetare translațională a HIV și a bolilor infecțioase (INSERM/IRD), au anunțat că 3 supraviețitori ai infecției cu Ebola din 4 au declarat că prezintă în continuare simptome clinice: 40% suferă de simptome generale (oboseală, febră, anorexie), 38%, dureri ale mușchilor și oaselor, 35%, dureri de cap, 22% dureri abdominale, 18%, tulburări de vedere (conjunctivite, deficiențe de vedere până la orbire), scrie site-ul destinationsante.com.

Din fericire, frecvența simptomelor are tendința de a se atenua în timp, devenind mai puțin intense pe măsură ce se depărtează de faza acută a infecției, explică Eric Delaporte, principalul autor al cercetării.

În privința consecințelor psihologice și sociologice, riscul de depresie este mare în cazul supraviețuitorilor.

În plus, 26% dintre pacienți se declară stigmatizați după ce au fost afectați de infecția cu Ebola.

Rezultatele acestui prim studiu de amploare ne permit să aprofundăm cunoștințele despre ceea ce este sindromul post-Ebola, spune Eric Delaporte. Complicațiile medicale ale infecției nu sunt neglijabile și se impune monitorizarea pacienților afectați de Ebola. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră