Simptome diferite între persoanele purtătoare de COVID care sunt vaccinate şi persoanele purtătoare de Covid care nu sunt vaccinate

03 Aug 2021 | scris de Istvan Deak
Simptome diferite între persoanele purtătoare de COVID care sunt vaccinate şi persoanele purtătoare de Covid care nu sunt vaccinate

Vaccinarea contra Covid te împiedică să faci forme grave de boală, dar nu reduce total şansele să fii purtător şi să transmiţi virusul. Vaccinurile sunt cea mai bună protecţie contra infectării, dar asta nu înseamnă ca nu puteţi face Covid, scrie Le Vif.

Studiul arată simptome diferite între persoanele purtătoare de Covid care sunt vaccinate şi persoanele purtătoare de Covid care nu sunt vaccinate. Cercetările sunt rezultatul unei colaborări între ZOE – o companie din domeniul ştiinţelor sănătăţii – şi Universitatea britanică King’s College din Londra.

Peste patru milioane de persoane din întrega lume utilizează aplicaţia ZOE COVID Symptom Study-app, ceea ce face din studiu „cel mai mare studiu în desfăşurare în lume privind Covid-19”, potrivit ZOE.

Coronavirusul pare să evolueze în permanenţă. Apariţia variantei Delta aducea simptome diferite faţă de cele repertoriate în mod clasic. Se pare acum că există o diferenţă între simptomele semnalate de persoanele vaccinate şi cele nevaccinate.

Au dispărut tusea şi febra, le-a luat locul strănutul

Potrivit studiului, la persoanele nevaccinate, cele cinci simptome cele mai curente sunt durerea de cap, durerea de gât, scurgerile nazale, febra şi tusea persistentă. Acestea corespund variantei Delta, de acum majoritară în Europa.

Pentru persoanele vaccinate, studiul distinge simptomele după injectarea unei doze sau a două doze.
La cei care au primit o doză de vaccin, simptomele cele mai curente sunt durerile de cap, o scurgere nazală, dureri de gât, strănut şi o tuse persistentă. „Nu numai ordinea este diferită, dar febra nu mai este în top cinci şi a fost înlocuită de un nou simptom: strănutul”, notează De Morgen, care analizează rezultatele cercetărilor.

Cei care au fost complet vaccinaţi (două doze sau o doză pentru Johnson & Johnson) semnalează dureri de cap, scurgere nazală, strănut, dureri de gât şi o pierdere a mirosului ca simptomele cele mai curente.

De astă dată nu numai febra, dar şi tusea persistentă au dispărut de pe listă. Pierderea mirosului – un simptom al tulpinii originare a coronavirusului – îşi face din nou apariţia. Strănutul este şi aici un nou simptom”, rezumă De Morgen.

Dacă aţi fost vaccinaţi şi începeţi brusc să strănutaţi mult fără motiv aparent, este preferabil să faceţi un test de coronavirus”, recomandă cerecetătorii. „Strănutul este unul din principalii vectori de răspândire a virusului”, aminteşte studiul.

Cercetătorii subliniază că pacienţii vaccinaţi prezintă mai puţine simptome (grave) şi se vindecă mai repede. În Belgia, nu există practic nicio persoană vaccinată internată în spital. Potrivit epidemiologului Boudewijn Catry (Sciensano), citat de De Morgen, numai 2,3% dintre pacienţii care erau în spital între 15 februarie şi 28 iunie erau complet vaccinaţi.

Peste 97% dintre persoanele spitalizate nu au fost vaccinate sau nu au primit decât o singură doză de vaccin”.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră