Studiul a monitorizat aproape o mie de pacienți afectați de astm de la Spitalul Paul Brousse din Paris. Autorii studiului au descoperit că persoanele care mănâncă multă carne procesată erau cu 76% mai expuse riscului de a suferi o accentuare a simptomelor specifice astmului, comparativ cu persoanele care mâncau mult mai puține asemenea produse.
Simptomele specifice astmului sunt respirație șuierătoare, tuse, senzație de presiune în zona toracică și dificultăți de respirație.
Nitrați și multă sare
Doctorul Li, care a coordonat această cercetare, citat de site-ul topsante, spune că studiul nu dovedește că mezelurile agravează crizele de astm, ci că există o legătură între cele două.
În opinia acestuia, politicele de sănătate publică ar trebui să tempereze consumul de mezeluri, deoarece sunt produse din carne la prepararea cărora se folosesc pentru conservare multă sare și nitriți. Or, deja este dovedit că acești aditivi sunt implicați în apariția unor forme de cancere ale colonului, spune dr. Li.