A sta pe scaun multe ore, zilnic, mareste riscul de moarte prematura

18 Mai 2015
A sta pe scaun multe ore, zilnic, mareste riscul de moarte prematura
 A sta pe scaun 11ore zilnic mareste cu 40% riscul de moarte prematura. Si riscul ramane acelasi chiar daca faceti, in mod periodic, o activitate fizica, dar aveti un job ce presupune multe, multe ore de stat pe scaun. Numeroase studii au demonstrat deja ca un adult care sta mai tot timpul asezat prezinta un risc foarte mare de a suferi de o boala cardiaca. Studiul realizat de Medical Wisconsin College (MCW) mai releva si alte consecinte nefaste ale sedentarismului. Cercetatorii au analizat nivelul de activitate fizica a peste 2.000 de persoane cu varsta medie de 50 de ani, care stau pe scaun, zilnic, peste 5 ore. Ei au remarcat ca in pozitia asezat, corpul elimina mai putine grasimi, tensiunea arteriala creste cu 14% si nivelul insulinei scade.  

Sedentarismul la locul de munca a crescut cu 83% in ultimii 65 de ani. Solutia e simpla si dificila in acelasi timp. Simpla, deoarece nu ne ramane decat sa ne ridicam si sa mergem pe jos, in ritm alert, cel putin o ora zilnic. Complicat, deoarece, daca tinem seama de acest studiu, chiar daca un adult face zilnic sport, dar are un loc de munca in care sta multe ore in sir pe scaun, riscul de a suferi de o boala cardiovasculara persista.

Si atunci ce-i de facut? Pentru doctorul Jacquelyn Kulinski, unul dintre cercetatorii de la MCW, a reduce timpul cat stam asezati cu cel putin o ora-doua zilnic poate diminua riscul de boli cardiovasculare. Potrivit dr. Kulinski, este important sa profiti de orice ocazie pentru a face miscare: mergiti pe jos zilnic, cand vorbiti la telefon miscati-va, folositi scarile, reduceti timpul cat stati in fata televizorului.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră