Deputații s-au arătat surprinși de decizia Oficiului European pentru Patente de a permite patente pentru astfel de produse și cer Comisiei Europene să clarifice urgent regulile UE existente și să protejeze accesul amelioratorilor de plante la materialul biologic.
Deputații subliniază că ameliorarea plantelor este un proces inovator desfășurat de fermieri și de comunitățile de ferme încă de la nașterea agriculturii.
Ei susțin că accesul la materialul biologic este vital pentru a încuraja inovația și dezvoltarea unor noi varietăți care să contribuie la securitatea alimentară globală, să combată schimbarea climatică și să prevină monopolurile.
Produsele obținute din procese biologice esențiale, cum ar fi plantele, semințele, trăsăturile native sau genele, ar trebui, așadar, excluse de la patentare, insistă ei în rezoluția aprobată cu 413 voturi la 86 și 28 de abțineri, amintește site-ul Parlamentului European.
Parlamentul cere Comisiei să clarifice urgent directiva UE privind invențiile biotehnice și să transmită aceste clarificări Oficiului European pentru Patente (EPO), asigurându-se, astfel, că produsele obținute prin ameliorare convențională nu pot fi patentate.
Deputații au mai insistat și ca UE și statele membre să asigure accesul la utilizarea materialului obținut din procese esențialmente biologice pentru ameliorarea plantelor.
Rezoluția vine ca urmare a deciziei din 25 martie 2015 a Biroului Lărgit de Apel al EPO prin care sunt permise patentele pe o roșie și un broccoli obținute prin tehnici convenționale de ameliorare.
EPO spune că deși procesele esențialmente biologice pentru pentru producția plantelor, cum ar fi încrucișarea, nu pot fi patentate, plantele sau materialul rezultate, cum ar fi un fruct, ar putea primi protecția la nivel UE.
Dar deputații sunt îngrijorați că o astfel de interpretare îngustă a regulilor actuale UE ar putea avea un impact negativ asupra competitivității UE și ar putea duce la crearea unor monopoluri pe piața alimentară.