Secretarul de stat Dorel Săndesc: Leziunea pulmonară a fost esenţială în cazul victimelor de la clubul Colectiv

25 Noi 2015 | scris de Magda Marincovici
Secretarul de stat Dorel Săndesc: Leziunea pulmonară a fost esenţială în cazul victimelor de la clubul Colectiv

Referitor la aceste victime, secretrul de stat Săndesc amintit de suprafaţa arsă foarte mare, multiplele intrervenţii chirurgicale invazive, antibioterapia şi imunitatea scăzută, care au facilitat apariţia unor infecţii. Dar, nu acestea au fost esenţiale, ci leziunile pulmonare. Secretarul de stat Dorel Săndesc a anunţat că infecţiile nozocomiale sunt o problemă nu numai la noi, ci şi în alte spitale din străinătate, care totuşi nu poate fi ignorată. De aceea, s-a constituit un grup de luptă contra acestui tip de infecţii, format din specialişti de la Institutul Naţional pentru Boli Infecţioase „Matei Balş”.

Secretarul de stat Săndesc a demonstrat pe bază de cifre şi studii că mortalitatea înregistrată la noi în cazul victimelor din clubul colectiv se încadrează în nivelul de mortalitate raportat de studii internaţionale. În acest sens, secretarul de stat Săndesc a prezentat rezultatele unui studiu de etapă realizat de Ministerul Sănătăţii privind rezultatele medicale ale tratamentulu de care au beneficiat răniţii în incendiul din data de 30 octombrie 2015.
Studiul a fost realizat în baza datelor primite de la unitățile sanitare din țară și străinătate.
Conform acestui document, mortalitatea generală a pacienților internați este de 22,44%, din care: pacienți internați în țară: 21,29%, pacienți internați în străinătate: 25,64%
Conform studiilor de specialitate internationale, rezultatele studiului de etapa se încadrează în statisticile la nivel internațional din țările dezvoltate
Astfel, într-un studiu publicat într-o revistă de specialitate, în anul 2010, se arată că mortalitatea la pacienții arși cu leziuni pulmonare variază între 41,5% și 83,1%
Din numărul total de 147 răniţi internați, 99 dintre ei au prezentat leziuni pulmonare. Dintre aceștia 66 au făcut o complicatie care ce se numește “plămân de șoc”.
Conform studiului MS, în cazul pacienţilor cu arsuri mortalitatea este influențată de 3 factori: vârsta, suprafața arsă, prezența leziunilor căilor aeriene.

În urma incendiului din data de 30 octombrie 2015, un număr de 147 de răniți au fost internați în unitățile sanitare, iar 27 de persoane au murit pe loc. A.stazi, se află în îngrijire medicală în spitale din ţară şi străinătate 67 de răniţi.
În spitalele din Bucureşti sunt internaţi 38 de răniți, dintre care 6 sunt în stare critică.
39 de pacienți au fost transferati în spitale din străinătate, dintre care 10 au decedat.

Secretarul de stat Săndesc s-a referit şi la un program de îngrijire destinat arşilor, după externare. Acest program se va derula pe mai multe segmente: direcţia medicală (recuperare, diferite intervenţii chirurgicale corectoare) coordonată de prof. dr. Dan Enescu; direcţia psihologică care se adresează atât pacienţilor, cât şi familiilor acestora; direcţia socială.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră