Rusia despre variola maimuțelor: Nu avem niciun risc datorita „valorilor noastre tradiționale”

20 Aug 2024
Rusia despre variola maimuțelor: Nu avem niciun risc datorita „valorilor noastre tradiționale”

Un oficial rus râde de amenințarea bolii cunoscută anterior sub numele de variola maimuțelor, scrie Politico

Rusia este destul de calma cu privire la amenințarea mpox.

Anna Popova, șefa Rospotrebnadzor, organul rus de supraveghere pentru protecția consumatorilor, a spus că nu există riscul de răspândire a mpox-ului în Rusia, sugerând că acest lucru se datorează faptului că incidența este mai mare în rândul homosexualilor.

„Având în vedere specificul modului în care se răspândește mpox, sunt absolut sigur că în Rusia, cu valorile sale tradiționale, această boală, care este o boală epidemică, nu este ceva de care trebuie să ne temem”, a spus Popova într-un videoclip publicat luni de Canalul Telegram Shot.

Guvernul președintelui rus Vladimir Putin a restrâns drepturile LGBTQ+,  făcând ilegale intervențiile chirurgicale de schimbare de sex și prin decizia Curții Supreme a Rusiei de a eticheta mișcarea internațională LGBTQ+ drept „o organizație extremistă”.

Comentariile lui Popova vin după ce directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat miercurea trecută că focarul de mpox aflat în curs de desfășurare în Africa este o urgență globală de sănătate, spunând că „este necesar un răspuns internațional coordonat pentru a opri aceste focare și a salva vieți”.

Virusul, cunoscut anterior sub numele de variola maimuțelor, se transmite prin contactul cu leziunile unei persoane infectate. Potrivit Centrelor Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (Africa CDC), virusul a ucis peste 500 de persoane până acum în acest an, cu peste 17.000 de cazuri suspecte în toată Africa.

Joi, Rospotrebnadzor a anunțat că nu există „nicio amenințare cu răspândirea bolii în Rusia” și că guvernul ia „toate măsurile necesare pentru a detecta infecția din timp”.

Rusia a raportat primul caz de mpox în iulie 2022 la un bărbat care se întorsese recent din Portugalia. Apoi a fost izolat în spital și, potrivit Rospotrebnadzorului, infecția a fost oprită.

Varianta de mpox care acum provoacă îngrijorare este diferită de cea care s-a răspândit în 2022. Este mai mortală și nu poate fi vindecată de medicamentul fabricat pentru a combate focarul din 2022-2023 .

Popova a spus că în Rusia au fost în total trei cazuri, toate acestea fiind depistate și reținute la timp. „Pentru Rusia, acest lucru nu reprezintă un pericol”, a spus ea, adăugând: „Nu ne așteptăm să se răspândească, nu se va întâmpla”.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră