Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au efectuat o meta-analiză folosind datele medicale ale 5,6 milioane de adulţi, în perioada ianuarie 1997 şi 31 decembrie 2012. Printre participanţi, peste 82.000 erau afectaţi de rozacee. În timpul studiului, cercetătorii au observat că 99.040 de persoane au făcut o formă de demenţă şi 29.193 pacienţi sufereau de maladia Alzheimer.
Concluziile acestui studiu arată că există o legătură între rozacee şi maladia Alzheimer. Cercetătorii au observat un risc mai mare cu 7% de demenţă în cazul persoanelor suferinde de rozacee. Acest procent ar putea ajunge la 25% pentru maladia Alzheimer. Pentru autorii acestui studiu, femeile cu vârste de peste 60 de ani sunt cele mai afectate. Asta nu înseamnă că toate persoanele afectate de această boală a pileii fac maladia Alzheimer, avertizează autorii studiului.
Rozaceea, cunoscută şi sub denumirea de cuperoză, este o boală ce afectează partea centrală a feţei şi se caracterizează prin eritem (roşeaţă), telangiectazii (vinişoare dilatate) şi erupţie formată din papule (umflături mici) şi pustule. Acestea nu apar brusc. În unele cazuri, se înregistrează şi probleme oculare, precum uscăciunea şi roseaţa ochilor, senzaţie de corp străin sau dureri ale pleoapelor. Evoluţia bolii este cronică, cu pusee inflamatorii.
Rozaceea este diagnosticatîă mai frecvent la persoanele cu pielea albă, la femei, însă cazurile mai grave sunt mai dese la bărbaţi. De regulă, boala debutează după vârsta de 30 ani.