România a activat mecanismul de alertă la nivel european din cauza crizei de imunoglobulină

05 Mar 2018 | scris de Magda Marincovici
România a activat mecanismul de alertă la nivel european din cauza crizei de imunoglobulină

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat activarea Mecanismului de Protecție Socială privind o alertă europeană pentru România, din cauza crizei de imunoglobulină. 

"Am informat cabinetul primului ministru, pe doamna prim-ministru și a fost de acord să activăm mecanismul de Alertă la nivel european prin care solicităm imunoglobulină. (...) Am aflat, sâmbătă, câți pacienți au nevoie de imunoglobulină, eu am vorbit în februarie cu furnizorii și aveam niște promisiuni, dar eu nu mai cred în astfel de promisiuni. Sunt foarte mulți pacienți care au nevoie de acest medicament. (...) Din estimările primite de la CNSAS și Agenția Naținoală a Medicamentului, avem nevoie de 5000 de fiole lunar. Chiar nu mai putem aștepta, România are nevoie de imunoglobulină! Nu cred că trebuie să negociem viețile oamenilor", a declarat Sorina Pintea, la Antena 3.

Ministrul Sorina Pintea a anunțat că, la ora actuală,în România nu există în stoc nicio fiolă de imunoglobulină. 

UPDATE:

Ministerul Sănătății precizează, într-un comunicat transmis luni, că ”declanșarea acestui mecanism  se realizează în baza Deciziei nr. 1313/2013 a Parlamentului și Consiliului European, în vederea asigurării cantității necesare de imunoglobulină umană  pentru tratamentul pacienților români.

Minsterul Sănătății a informat  Punctul Local Național al Mecanismului European de protecție civilă din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență despre această decizie și despre necesitatea ca această instituție să solicite sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene pentru furnizarea în România a cantităților de imunoglobulină disponibile în alte state europene.

Demersurile pentru achiziționarea imunoglobulinei  vor fi realizate de către Compania Națională „UNIFARM” SA, care va acoperi și costurile.
Discontinuitățile în aprovizionarea cu imunoglobulină au fost generate de  retragerea de pe piață  a producătorilor care asigurau  peste 80% din necesar. 

În ciuda eforturilor depuse de Ministerul Sănătății în anul 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback pentru imunoglobulină prin adoptarea de către Guvernul României a Ordonanţei de urgenţă nr. 100 /2017 pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuții pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății, de scutire de la plata contribuției trimestriale a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană, în prezent continuă criza de imunoglobulină pe piața din România,  cu impact vital asupra vieții pacienților diagnosticați cu imunodeficiențe primare, boli auto-imune, boli neurologice etc.

„Am epuizat  toate variantele de rezolvare pe termen scurt a lipsei de imunoglobulină în spitale, așa că am decis să declanșăm Mecanismul European de protecție civilă, instrument creat pentru a rezolva astfel de situații”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Raed Arafat: România a apelat și la mecanismul NATO pentru imunoglobulină

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat luni seara, pentru Agerpres, că România a apelat şi la mecanismul NATO pentru imunoglobulină, în paralel cu Mecanismul de Protecţie Civilă european.

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră