Noul robot, numit Smart Tissue Autonomous Robot – Star, nu îi înlocuieşte total pe medicii chirurgi, dar el reprezintă un instrument capabil de a efectua în special suturi de mare precizie, explică autorii acestei performanţe medicale, prezentată în revista americană Science Translational Medicine. Ei susţin că robotul Star i-a depăşit în dexteritate şi precizie pe chirurgi, inclusiv performanţele atinse de instrumentul robotic deja folosit, numit Vinci Surgical System, f pentru a coase două părţi din intestinul unui porc.
Robotul Vinci a fost folosit manual de către chirurg.
Eliminând intervenţia omului, roboţii autonomi vor putea să reducă potenţialul complicaţiilor şi să îmbunătăţească precizia şi eficienţa intervenţiilor chirurgicale pe ţesuturile moi. Acest tip de intervenţii au legătură cu aproximativ 45 de milioane de persoane, anual, în Statele Unite, estimează chirurgii.
Potrivit unui studiu, publicat marţi, greşelile medicale, în special în spitale, sunt a treia cauză de deces în această ţară. Obiectivul nu este de a renunţa la chirurgi, ci de a le oferi instrumente, cum este robotul Star, care pot garanta rezultate mai bune pentru pacienţi, subliniază doctorul Peter Kim, profesor de chirurgie la Facultatea de Medicină de la Universitatea George Washington, co-autor al acestui robot, în cadrul unei conferinţe de presă.