"Primul lucru este cu siguranță faptul că, de la 1 august, prin Ordonanța 20, salariile medicilor cresc. Deja, la sfârșitul acestei luni, lucrul acesta se va vedea în buzunarul fiecărui medic. Un al doilea lucru agreat recent este creșterea plăților gărzilor suplimentare ale medicilor prin raportarea la salariul de bază majorat de la 1 august. Baza pentru plata gărzilor era până acum salariul de bază din 2009, acest lucru va fi rectificat, iar termenul pentru definitivarea pașilor legislativi care sunt necesari este de 1 octombrie (...) astfel încât de la 1 octombrie gărzile vor fi plătite la un alt nivel, iar diferența este semnificativă", a explicat Voiculescu.
Ministrul Sănătății are în vedere "o flexibilizare pentru modul cum sunt tratate gărzile și timpul de lucru al medicilor în general".
"Ministerul Sănătății are în vedere, de asemenea, măsuri de remunerare pentru medicii rezidenți de anul I și II pentru gărzile pe care le fac. În realitate, aceste gărzi se fac, trebuie și recompensate. Evaluăm diverse posibilități pentru a motiva tinerii rezidenți să facă aceste gărzi în continuare și să-și ajute medicii seniori", a mai declarat Voiculescu.
Testarea pacienţilor nou-internaţi în ATI
Ministrul Vlad Voiculescu subliniază că "un punct foarte important este programul național de supraveghere și control al infecțiilor nosocomiale și monitorizarea utilizării antibioticelor și antibioticorezistenței".
"Bugetul programului a fost suplimentat cu 4,6 milioane de lei, a fost inclusă testarea activă pentru toți pacienții nou internați în secțiile de ATI. (...) Numărul de spitale în care această măsură o să fie implementată este de 72, este vorba de spitalele cu laborator de microbiologie în structură. Am extins rețeaua de unități sentinelă de la 12 la 23 de unități la nivel național. Vorbim de unități în care se asigură supravegherea infecțiilor nosocomiale, precum septicemii, pneumonii, infecții urinare, infecții consecutive utilizării dispozitivelor medicale și infecții de sinus chirurgical în secțiile cu risc ridicat, precum ATI și chirurgie. De asemenea, avem un buget pentru persoane care vor beneficia de formare profesională pentru controlul infecțiilor nosocomiale și al utilizării prudente a antibioticelor în 114 unități sanitare", a spus ministrul Sănătății.
Potrivit ministrului Voiculescu, în România, consumul de antibiotice este cu "70% mai mare decât media europeană", realitate "în directă legătură cu infecțiile nosocomiale".