Vorbim despre pubertate precoce, când primele semne apar înainte de împlinirea vârstei de 10 ani. Vârsta medie normală a pubertății la băieți este 12 ani. Când primele semne apar la vârste între 10 și 11 ani, vorbim despre pubertate avansată.
Cercetătorii americani au făcut studii pe un lot de 4.000 de băieți între 6 și 16 ani: 60% dintre ei aveau ca indice de masă corporală (IMC) normal, 17% - supraponderali și 23% sufereau de obezitate. Autorii studiului au observat că la băieții supraponderali (nu obezi) semnele pubertății au apărut la vârsta 9,3 ani, în medie. Dimpotrivă, la băieții suferinzi de obezitate, pubertatea a fost una tardivă, comparativ cu vârsta medie de 9,3 ani.
La fete, curba este lineară: cu cât greutatea corpului este mai mare, suprapondere și obezitate, cu atât riscul de pubertate precoce este mai mare.
Specialiștii spun că, la fete, greutatea corpului influențează în mod direct activitatea estrogenilor. În schimb, la băieți, supraponderea favorizează instalarea precoce a pubertății, în timp ce obezitatea temporizează apariția semnelor specifice acesteia.
Concluzia este firească: părinți, fiți cu ochii pe copiii dumneavoastră să nu depășească greutatea normală! Mai ales că pubertata precoce predispune la unele boli declanșate mai târziu, ca adult.