Avem în noi enzima care reduce stratul de ţesut adipos

06 Iul 2016 | scris de Magda Marincovici
Avem în noi enzima care reduce stratul de ţesut adipos

Grăsimea brună, acest ţesut adipos, mai rar prezentă la om, ar putea favoriza scăderea în greutate. Dar acest mecanism nu este unul simplu. Iată însă că o echipă coordonată de Dana-Farber de la Cancer Institute din Boston aprofundează acest mecanism. Ea a publicat, recent, un studiu în revista Cell, efectuat pe rozătoare, care prezintă o acţiune alternativă.

Cercetătorii au format două grupe de rozătoare obeze din cauza unui regim bogat în grăsimi. Apoi, ei s-au interesat de ţesutul adipos al cobailor.

Există trei forme: grăsimea albă, care stochează caloriile; grăsimea brună, care consumă energie şi grăsimea bej, cea mai echilibrată. În ultimele două tipuri de grăsimi, consumul de glucoză este modificat. În loc de a transforma caloriile şi a stoca excesul, celulele separă cele două procese şi „ard” glucoza. Este vorba de o grăsime care arde în mod natural caloriile şi permite reducerea în greutate.
Cercetătorii au identificat un prim mecanism. El se află la nivelul mitocondriilor, a căror prezenţă în exces explică culoarea diferită de grăsimea brună. Proteina UCP1 a fost considerată ca fiind singura sursă responsabilă de acest fenomen.

De asemenea, cercetătorii au stabilit că enzima PM20D1, secretată de grăsimea brună şi bej, declanşează procesul de ardere de grăsimi. Pentru aceasta, sunt secretaţi aminoacizi care transformă energia în căldură.

Enzima a fost injectată rozătoarelor obeze. După opt zile, aminoacizii au declanșat o pierdere majoră în greutate și numai în țesuturile grase, deoarece concentrația lor în sânge era crescută.
Aceste date sugerează că fie enzima PM20D1, fie aminoacizii N-acyl pot fi utilizați în scopuri terapeutice în tratamentul obezității sau al altor tulburări asociate obezității, cum ar fi diabetul și steatohepatita nealcoolică, consideră oamenii de știință.

Totuşi, cercetătorii spun că va mai dura mulți ani până la aplicarea unui astfel de tratament pe oameni, deoarece grăsimea brună este foarte puțin prezentă la aceștia. Prin urmare, până atunci ar trebui dezvoltate metodele de a ține greutatea sub control. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră