Prof. dr. Dana-Lucia Stănculeanu: Orice femeie trebuie să facă, anual, un consult ginecologic şi să ţină seama dacă a avut rude suferinde de cancer

08 Mai 2017 | scris de Magda Marincovici
Prof. dr. Dana-Lucia Stănculeanu: Orice femeie trebuie să facă, anual, un consult ginecologic şi să ţină seama dacă a avut rude suferinde de cancer

Cancerul ovarian se poate trata, cu condiţia să fie depistat la timp, spune prof. dr. Dana-Lucia Stănculeanu, medic primar oncolog. 

„Cancerul ovarian se tratează. Dar, din nefericire, nu numai în România, ci peste tot în lume, se diagnostichează în stadii avansate din cauză că nu există o simptomatologie specifică şi o analiză specifică prin care să evidenţieze riscul sau boala”, atrage atenţia  prof. dr. Dana-Lucia Stănculeanu

Pilduitor este cazul doamnei Cristina Bordianu. Ea a fost diagnosticată cu cancer colon, splină şi ovare, în stadiul 3C. La ecografia transvaginală şi  mai ales la tomografie s-a văzut totul. Acum, după patru ani de la intervenţia chirurgicală şi tratamente „care au fost destul de grele”, se bucură că este printre noi, povesteşte doamna Bordianu.  

Jenă şi teamă
Prof. dr. Dana-Lucia Stănculeanu atrage atenţia că multe femei amână consultul anual ginecologic pentru că le este jenă sau că se tem pentru că nu știu ce presupune efectiv consultația. Cu toate acestea, cancerul ovarian este una dintre acele afecțiuni care, depistate la timp, pot fi tratate, spune  prof. dr. Dana-Lucia Stănculeanu. 

Cea mai mare problemă asociată cu cancerul ovarian este aceea că foarte multe femei sunt diagnosticate în stadii avansate ale bolii, când deja devine mult mai dificil de tratat. 
De cele mai multe ori, cancerul nu este diagnosticat din cauză că simptomele sunt asociate cu alte afecțiuni, mai puțin grave, cum ar fi problemele gastrointestinale. 

Factorii de risc
„Orice femei trebuie să ştie că o dată pe an trebuie să meargă la un consult  ginecologic şi să ţină seama dacă a avut rude suferinde de cancer ovarian, de sân, de col uterin etc. Oricum femeia trebuie să ştie ceva despre antecedentele ei”, subliniază prof. dr. Stănculeanu. 

Sunt doar câțiva dintre factorii de risc, pe care femeile ar trebui să-i cunoască şi să ţină seama de ei: 
Antecedentele familiale: studiile relevă că dintre femeile cu cancer ovarian, între 10- 20% au o rudă de grad apropiat care a fost diagnosticată cu cancer mamar sau cancer ovarian.
Vârsta înaintată: cancerul ovarian apare mai frecvent la femeile cu vârsta de peste 50 ani, aflate la menopauză; 
Nuliparitatea (absența nașterilor); 
Debutul precoce al ciclului menstrual (sub 12 ani) și instalarea tardivă a menopauzei: Cu cât femeia are mai multe cicluri menstruale, cu atât crește riscul; 
Infertilitatea: femeile active sexual, care nu folosesc metode contraceptive și care nu rămân însărcinate au un risc crescut de a fi diagnosticate cu cancer ovarian; 
Administrarea terapiei hormonale de substituție sau a estrogenilor: s-a demonstrat că femeile aflate sub tratament de substituție hormonală au un risc crescut de  cancer ovarian.


Depistare

Cancerul ovarian poate fi depistat prin: ecografie abdominală sau transvaginală, tomografie computerizată sau RMN, teste de sânge măsurarea markerului tumoral, laparotomie sau laparoscopie (proceduri chirurgicale pentru recoltarea unei probe de ţesut tumoral, biopsie, reaminteşte Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei  Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Tratament
Comparativ cu Europa, putem trata pacientele conform ghidurilor, cu toate tratamentele,  dacă ne gândim că unul dintre ele nu este decontat nici în SUA.
În legătură cu accesul la tratament, prof. dr. Stăculeanu mai spune că este uşor şi a chiar imediat pentru un pacient diagosticat cu cancer. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră