Insuficienţa acestei proteine afectează neuronii
Mutaţia genei BRCA1, numită deja „gena Angelina Jolie” de când celebra actriţă a anunţat că este afectată din această cauză, măreşte riscul de apariţie şi dezvoltare a cancerului ovarian, după vârsta de 40 de ani. Dar cercetătorii de la Institutul Gladstone pentru boli neurologice din California au descoperit, recent, că această proteină BRCA1 este legată şi de apariţia maladiei Alzheimer. Studiul sugerează că proteina BRCA1 este necesară pentru conservarea sănătăţii celulelor creierului.
BRCA1 ajută la repararea unui tip de leziuni ale ADN-ului care pot să se producă atunci când celule sunt agresate. BRCA1 intervine în sensul remodelării celulelor. În timpul testelor pe rozătoare, cercetătorii au descoperit că, fără această reparare, leziunea ADN-ului afectează capacitatea de memorare şi de învăţare.
Pe de altă parte, ştim că maladia Alzheimer înseamnă probleme cognitive. Pornind de la această realitate, cercetătorii s-au întrebat dacă este posibil ca problemele cognitive să fie provocate de lipsa proteinelor BRCA1. Ei au făcut studii post-mortem pe creierul unor pacienţi afectaţi de maladia Alzheimer şi aşa au descoperit că la aceştia nivelul proteinei BRCA1 era mai scăzut cu 75%.
Cercetătorii verifică acum dacă creşterea nivelului proteinei BRCA1, prin metode speciale, în laborator, pe rozătoare, ar putea preveni sau modifica evoluţia neurodegenerescenţei şi a problemelor de memorie.