În următoate 2-3 săptămâni, este posibilă înregistrarea vârfului gripei în ţara noastră, acestea fiind ultimele zile când ne mai putem vaccina pentru a ne proteja, precizează profesorul doctor Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.
„Nu s-a atins vârful gripei în ţara noastră. Acesta este posibil în următoarele 2-3 săptămâni. În prezent, nu avem epidemie de gripă, ci focare izolate, unul dintre el fiind în Bucureşti. Sunt ultimele zile când se mai poate administra vaccinul contra gripei”, spune prof. dr. Alexandru Rafila.
În Europa, ca de altfel şi în ţara noastră, la cele mai multe persoane diagnosticate cu gripă, boala a fost provocată de virusul A/H3N2.
„În marea majoritate a cazurilor de gripă a fost confirmat virusul A/H3N2, de severitate medie. La Institutul Naţional pentru Boli Infecţioase „Matei Balş” a crescut, în ultimele zile, numărul prezentărilor nu numai pentru gripă, dar foarte multe pentru infecţii respiratorii", spune prof. RAfila.
Potrivit datelor Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile, de la începutul sezonului au fost înregistrate peste 88.000 de cazuri de infecţii respiratorii
Trenante, cu simptomatologie accentuată
În privinţa infecţiilor respiratorii, prof. dr. Alexandru Rafila subliniază că, pe lângă faptul că sunt multe ca număr, ele sunt „trenante, cu simptomatologie mai accentuată”.
În afară de vaccinare, prof. dr. Rafila recomandă izolarea la domiciliu, evitarea spaţiilor închise şi aglomerate (mijloacele de transport în comun), spălatul frevent pe mâini, folosirea batistelor de hârtie când tuşim sau strănutăm, consultarea medicului, iar cazurile grave să fie transportate la spital pentru tratament adecvat.