Acestă intervenţie chirurgical de implantare a unei inimi semi-artificiale a fost realizată de o echipă de medici coordonată de prof. dr. Vlad Iliescu şi prof. dr. Şerban Bubenek, formată din doctorii Ovidiu Chioncel, Costin Scarlat şi Ovidiu Ştiru.
Pacientul (65 de ani) este bine, se poate externa săptămâna viitoare şi va pleca acasă la el, la Călăraşi. După 48 de ore, el a părăsit reanimarea, s-a adaptat la noul statut de purtător al unui cord artificial care presupune trecerea de la o circulaţie cu ritm pulsatil, aşa cum suntem noi toţi, la o circulaţie cu flux continuu, care presupune o perioadă de adaptare a tuturor organelor organismului la noile semnale emise de un asemenea flux care nu este fiziologic, este artificial. Astfel, din 10 noiembrie la Institutul CC Iliescu s-a reluat un program de asistare mecanică a cordului insuficient la pacienţii cu insuficienţă cardiacă terminală abandonat în 2003, precizează prof. dr. Bubenek.
În ultima perioadă la Institutul CC Iliescu au mai fost efecutate şi alte proceduri extrem de importante pentru pacienţii cardiaci: implantarea de valve aortice transcateter prin proceduri miniinvazive, evitându-se circulaţia extracorporeală şi operaţia deschisă şi proceduri incluse în programul de chirurgie endovasculară a anevrismelor de aortă toracică şi abdominală.
Toate aceste realizări fac parte dintr-un program de relansare a Institutului CC Iliescu şi de poziţionare clară a acestuia ca unitatea terminus pentru toţi pacienţii cu boli cardiovasculare grave din România. La ora actuală, la Institutul CC Iliescu sunt rezolvate aproximativ 60% din toată patologia cardiacă şi vasculară chirurgicală de pe teritoriul României.
Programe pentru pacientul cardiac în stare gravă
Prof. dr. Vlad Iliescu subliniază că aceste proceduri reprezintă medicină de vârf, fiind o dovadă că Institutul CC Iliescu şi sistemul românesc sunt capabile de peformanţe. Pacientul român, în sistemul public, trebuie să beneficieze de toate opţiunile existente în specialitatea respectivă.
Aceşti pacienţi cu valve aortice transcateter aveau două soluţii: să meargă în privat, în ţară, unde este mai scump, sau în Germania, unde este mai ieftin, ori să folosească formularul S112.
În prezent, sunt trei programe noi, care se adresează pacienţilor cu boli cardiovasculare severe. Programul de valve transcateter folosite în stenoza aortică: valva nu se mai pune prin operaţie deschisă, ci printr-un acces fie printr-un vas, fie prin inimă. Este o procedură de excepţie care se adresează doar bolnavilor care sunt prea gravi pentru a fi operaţi pe cale clasică, deci nu din motive financiare, ci medicale, potrivit indicaţiilor din ghidurile internaţionale. De la 1-2 proceduri pe an, prin acest program, s-a ajuns ca, în urmă cu trei zile, să amplicăm această metodă la 4 bolnavi, în urmă cu o lună la alţi trei, marţea viitoare la alţi 3. Suntem în sistemul public, există o listă de aşteptare. Dar ea există şi în Anglia, şi în Franţa...
Al doilea program este cel de endoproteze, care se adresează pacienţilor care au dilatări, boli ale aortei şi sunt prea gravi pentru a fi operaţi clasic. Al treilea program este cel al „semi-inimii artificiale, sub forma unei pompiţe folosite în insuficienţa cardiacă terminală: când ventricolul stâng nu mai funcţionează deloc, iar pacientul fie este candidatul unui transplant şi este pe o listă de aşteptare, fie nu este candidat pentru transplant şi se foloseşte acest dispozitiv ca terapie de destinaţie. Adică, pacientul rămâne cu acest dispozitiv ani la rând, având o viaţă normală”., explică prof. dr. Iliescu.
Un astfel de cord artificial costă aproximativ 81.000 de Euro, iar o valvă transcateter, aproximativ 20.000- 25.000 de Euro. Pacientul nu plăteşte nimic. În sistemul privat din ţara noastră, aceste proceduri costă 30-35.000 de euro, ele fiind mai ieftine în Germania, între 20 şi 25.000 de euro.
Ideea programului a fost să fie concentrat pe 1-2 centre ca să existe experienţă, curbă de învăţare, acestea fiind argumentele pentru care nu se efectuează în toate spitalele.