„Această procedură a fost efectuată în premieră atât în România, cât și în sud-estul Europei, fiind o procedură hibrid, realizată minim invaziv, de o echipă multidisciplinară complexă cu un suport tehnologic avansat”, explică dr. Andrada Bogdan, medic specialist cardiologie intervențională, și dr. Lucian Dorobanțu, medic primar chirurgie cardiovasculară, coordonatorii echipelor medicale care s-au ocupat de caz.
Intervenția s-a efectuat sub anestezie generală, în sala de angiografie, folosind un abord transapical prin intermediul căruia s-a implantat o proteză valvulară biologică expandabilă mecanic direct în valva mitrală nativă.
Implantul a decurs perfect, conform planului elaborat și dus la capăt de o echipă din care au făcut parte medici din specialitățile cardiologie intervențională, chirurgie cardiacă, electrofiziologie, ecocardiografie, anestezie și terapie intensivă și imagistică medicală.
Post-procedural, evoluția pacientei a fost una bună, însă lentă, din cauza comorbidităților și fragilității pe care o avea.
Bolile valvei mitrale
Valva mitrală este una dintre cele patru valve ale inimii. Aceasta este un inel conjunctiv-fibros care separă atriul stâng de ventriculul stâng (camerele inimii drepte) și care pompează sânge spre restul organismului.
Bolile valvulare afectează femeile și bărbații deopotrivă și sunt din ce în ce mai frecvente. Se estimează că un sfert dintre pacienții care se prezintă la secțiile de chirurgie cardiacă au o anomalie a valvei mitrale.
Stenoza mitrală este o afecțiune cardiacă care constă în îngroșarea valvei mitrale. Aceasta devine rigidă, nu se mai poate deschide în totalitate, astfel că sângele trece cu greutate.
Regurgitarea mitrală severă este una dintre cele mai des întâlnite anormalităţi ale valvei inimii şi una dintre afecţiunile cele mai dificil de evaluat şi tratat. Apare în momentul în care valva mitrală a inimii nu se închide complet şi permite sângelui să se regurgiteze de-a lungul valvei în momentul în care aceasta ar trebui să se închidă.