Polei și ger: Pericol de entorse, luxații, fracturi, degerături!

08 Ian 2017 | scris de Magda Marincovici
Polei și ger: Pericol de entorse, luxații, fracturi, degerături!


Entorsa, în general, se produce din cauza unei mișcări bruște sau a unei căzături, persoana respectivă având senzația de rupere a ligamentelor sau de pocnitură. .
Diagnosticul cert se pune potrivit rezultatului la examenul radiologic. Persoana afectată simte durere imediat în zona unde s-a produs entorsa, apare edemul, articulația se umflă treptat, pielea se tumefiază.
Tratamentul constă in imobilizarea articulaței prin ciorap elastic sau aparat gipsat și repaus. Gheața și compresele reci sunt indicate pentru retragerea edemului, iar antiinflamatoarele nesteroidiene (ibuprofen, ketoprofen, diclofenac) pentru calmarea durerii.

Luxațiile constau în întinderea forțată a ligamentelor asociată cu deplasarea extremităților osoase ale unei articulații, în timpul unei mișcări bruște sau a unei căzături. Persoana are senzația că osul s-a deplasat în articulație, că acesta fuge, apar durerea, edemul, tumefierea la nivelul articulației. Pentru confirmarea luxației pacientul trebuie să facă o radiografie. Zona articulației cu luxație este imobilizată în aparat gipsat sau orteză, timp de 21 – 28 de zile.

Fractura – ruptura osului sau a unui cartilaj osos – este de două feluri: închisă, când pielea este intactă, și deschisă, când pielea este lezată, tăiată, iar porțiuni de os ies prin piele, fiind risc major de infecție. Dacă osul s-a rupt, persoana afectată aude un zgomot, un trosnet. Pentru confirmarea diagnosticului este necesar examenul radiologic. În cazul fracturii, pacientul simte o durerea puternică, iar în zona afectată apare hematomul. Pacientului îi este imposibil să efectueze mișcări. Tratamentul este complex, de urgență, aplicat de medicul ortoped.

Degerături. De asemenea, din cauza temperaturilor foarte scăzute, există riscul de degerături. Doctorul Alis Grasu spune că, până la sosirea ambulanței, persoana trebuie protejată de frig, să fie dusă într-o incintă încălzită, să fie înlocuite hainele ude cu haine uscate sau să fie învelită în pături uscate și, apoi, să fie chemată de urgență ambulanța. Dacă persoana respectivă este conștientă, i se dau lichide călduțe, nu fierbinți.

În cazurile de degerături, de hipotermie severă, se solicită în regim de urgență ambulanța pentru transportarea persoanei la spital.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră