Piscinele publice: Între 30 și 75 de litri de urină! Consecințe: Afectarea plămânilor, inimii și sistemului nervos central!

31 Mai 2017 | scris de Magda Marincovici
Piscinele publice: Între 30 și 75 de litri de urină! Consecințe: Afectarea plămânilor, inimii și sistemului nervos central!

O piscină publică ar putea conține între 30 și 75 de litri de urină, potrivit unui studiu apărut în urmă cu câteva săptămâni în revista Environmental Science & Technology, transmite site-ul pourquoidocteur. 

Pentru a ajunge la acest rezultat, autorii studiului au evaluat concentrația unei substanțe (ACE –acesulfam de potasiu) din două piscine municipale din Canada, timp de trei săptămâni. Această substanță, foarte prezentă în alimentația zilnică, este practic nesintetizată în organismul uman. 

De fapt, acesulfamul de potasiu se găseșe în majoritatea alimentelor: băuturi plate sau carbonatate, produse lactate, produse zaharoase și de patiserie, ciocolată, gumă de mestecat.

Această  substanță se găsește în urina oricărei persoane din orice colț al planetei. Prin extrapolare, cercetătorii au putut estima cu ajutorul unor teste câți litri de urină se află în apa piscinelor. De asemenea, ei au făcut aceleași teste și în jacuzzi. Și rezultatele sunt alarmante. În jacuzzi s-a descoperit mai mult ACE, deci mai multă urină, respectiv de trei ori mai multă urină, comparativ cu piscina. 

Efectele asupra sănătății
Evident, faptul că în piscine și jacuzzi sunt mulți litri de urină nu-i deloc confortabil. Dar pe lângă acest aspect, urina are consecințe asupra sănătății celor care se scaldă. Studiile anterioare arătau că produsele chimice din urină în combinație cu clorul folosit pentru dezinfectarea apei duc la formarea unei noi substanțe nocive. Clorura cianogenă are efecte negative în special asupra plămânilor, inimii și sistemului nervos central. De asemenea, prezența urinei în piscine mărește riscul de astm și cancer al vezicii. Dacă ați ieșit din piscină sau jacuzzi și aveți ochii roșii și puneți aceasta pe seama clorului, vă înșelați. Cauza este tot urina!

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră