Dacă în privința drumurilor, cei de la volan pot doar să ocolească gropile, totuși depinde numai de ei să nu conducă obosiți. Una din cauzele frecvente ale accidentelor rutiere este oboseală. Subiectul este permanent actual, dar cu atât mai mult în sezonul estival, al vacanțelor și al călătoriilor. Avertisementul este clar: nu treceți cu vederea oboseala la volan.
Un sondaj prezentat de site-ul pourquoidocteur arată că 64% dintre francezi sunt la volan obosiți și jumătate dintre aceștia se angajează în această stare să parcurgă peste 500 de km. Sondajul arată că un șofer din 4 se culcă foarte târziu și se trezește în zori pentru a porni la drum.
Un studiu efectuat în Marea Britanie evidențiază că foarte mulți șoferi conduc obosiți și, din păcate, prea puțini se decid să oprească pentru a evita o dramă:
- 70% dintre șoferi aleg să deschidă un geam și să conducă mai departe,
- 69% fac pauze mici,
– 54% ascultă muzică pentru a evita să adoarmă,
- 21% opresc pentru câteva minute de somn.
- 43% recurg la diferite băuturi cu cofeină.
La primele semne de oboseală, se recomandă să oprești mașina în siguranță, pentru cel puțin un sfert de oră, timp în care să faci câteva mișcări, să bei o cafea și apă. Apoi, te odihnești alte 15 minute și abia după aceea continui drumul. Evitați băuturile energizante!
A adormi la volan este una dintre cauzele multor accidente rutiere, mai ales în cazul vacanțelor de weekend. Stresul de la locul de muncă, temperaturile ridicate, la care se adaugă lipsa somnului înainte de a pleca la drum fac ca mulți șoferi să adoarmă la volan.
Specialiștii avertizează că a asculta muzică sau a deschide geamul nu alungă somnul. Dimpotrivă, șoferul obosit intră într-o stare de somonolență și devine incapabil să observe obstacolele, să facă față unor situații dificile. Reflexele sunt relaxate și, în scurt, timp, el poate adormi la volan.