Cercetătorii britanici au anunţat că au făcut un pas important în producţia de sânge artificial în cantitate suficientă pentru a fi utilizat în transfuzii, transmite site-ul pourquoidocteur.be.
A produce celule sanguine în laborator este deja posibil, dar nu în cantităţi mari. O echipă de cercetători de la Universitatea din Bristol (Marea Britanie) şi NHS Blood an Transplant du NHS (sistem de sănătate britanic) au pus la punct o metodă care permite depăşirea acestei limite. Studiul este publicat în revista Nature Communications.
Cercetătorii au pornit de la eritroblaste, celulele precursoare ale globulelor roşii, şi au reuşit să creeze o linie capabilă de a produce celule sanguine. Aceste celule, obţinute în laborator, au fost comparate cu celulele „naturale” şi la niciun capitol nu au putut fi diferenţiate.
Tehnica a fost descrisă de cercetători ca fiind una robustă şi reproductibilă.
Celulele obţinute in vitro sunt protejate de diversele contaminări. Dar producţia sângelui artificial este mai costisitoare, în comparaţie cu donarea clasică de sânge, motiv pentru care folosirea este restrânsă, doar la persoanele cu grupe de sânge rare.
Şi faptul că aceste celulele sunt „tinere”, permite programarea pacienţilor care au nevoie în mod periodic pentru transfuzii (de exemplu, talasemia).