Un studiu efectuat în SUA, prezentat într-un amplu articol în Le Figaro, susține că prima oră de curs nu ar trebui să înceapă înainte de ora 8:30 în cazul adolescenților. Studiul este publicat în revista Sleep Health în numărul din 7 octombrie.
Cercetătorii au evaluat din punct de vedere psihologic, pe baza unor chestionare, 197 de adolesecenți americani. De asemenea, inclusiv părinții au fost chestionați în privința somnului copiilor lor.
”Rezultatele sugerează că pentru a îmbunătăți calitatea somnului adolescenților ar trebui să fim mai atenți la stilul lor de viață. Dar, de asemenea, trebuie revizuite orele la care încep cursurile școlare, notează autorii studiului. Această concluzie susține și opinia Societății americane de pediatrie, care în 2014, recomanda ca prima ora de curs să nu fie înainte de 8:30. Potrivit Societății americane de pediatrie, adolescenții merg la culcare mai târziu din cauza unor factori biologici și sociali, motiv pentru care ar trebui ca prima ora de curs să fie decalată.
Ceasul propriu
La pubertate, majoritatea adolescenților trec printr-o perioadă când merg la culcare și se trezesc mai târziu. Această perioadă se manifestă printr-un decalaj comparativ cu ciclul somnului copilului de aproximativ 2 ore, subliniază Judith Owens, directoarea Centrului pentru tulburările somnului la copil și profesoară de neurologie la Harvard, autorul principal al recomandărilor Societății americane de pediatrie. Astfel, adolescenții sunt capabili să amâne momentul când merg la culcare, fără a simți oboseală. Fiecare individ, copil sau adult, are un ceas propriu: momentul când se trezește, devine activ și acumulează un deficit de somn. Dacă, după două ore de la momentul trezirii, deficitul de somn este mic, după 17 ore fără somn, acest deficit devine o povară. Peste acest prag, presiunea este mare și somnul devine o necesitate imediată. Dar puberii rezistă mai bine la această presiune și astfel ei adorm la ore mai înaintate.
Melatonina
În plus, ciclul producției de melatonină se modifică temporar în adolescență. Acest hormon este produs de organism noaptea pentru a facilita somnul, dar secreția lui este blocată de lumină. Or, în adolescență, tinerii sunt, din motive necunoscute, mai sensibili la această lumină. Producția de melatonină este astfel mai ușor blocată, ceea ce favorizează decalajul orar, explică dr. Sylvie Royant Parola, psihiatru și expert în somn. Este motivul pentru care folosirea aparatelor electronice înainte de culcare nu-i ajută pe adolescenți să adoarmă, spune specialistul.
Deficit de somn
Potrivit unui barometru, publicat în 2010, al agenției pentru sănătate publică din Franța, aproximativ 30% dintre persoanele cu vârste între 15 și 19 ani, au un deficit de somn, pentru ca la categoria de vârstă de 15 ani, 25% dintre adolescenți dorm sub șapte ore noaptea. Or, ei au nevoie să doarmă în medie nouă ore și jumătate pentru a fi într-o stare bună. Specialiștii subliniază că recuperarea deficitului de somn în week-end nu este o soluție, ci, dimpotrivă, accentuează dificultățile de a adormi și tendința naturală de somnolență în timpul celorlalte zile din săptămână.